Ιαπωνική «ανταρσία» για το 5G

Ιαπωνική «ανταρσία» για το 5G: Εκτός του αμερικανικού σχεδίου για τα 5G έθεσε εαυτήν η Ιαπωνία. Η επιχείρηση «Καθαρό Δίκτυο», με την οποία οι ΗΠΑ καλούν τους συμμάχους τους να αποκλείσουν τους  κινεζικούς παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υποδομής και υπολογιστικού νέφους, καθώς και τους δημιουργούς εφαρμογών, σκόνταψε (και) στο Τόκιο.

Όχι στο «Καθαρό Δίκτυο»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται την εφημερίδα Yomiuri, αναφέρει ότι το Τόκιο ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι –προς το παρόν- δεν προτίθεται να αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, προσθέτοντας ότι θα λάβει το ίδιο μέτρα, αν υπάρξουν ανησυχίες για ζητήματα ασφαλείας.

Πληροφορίες που επικαλείται η ιαπωνική εφημερίδα αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μίλησε στον Ιάπωνα ομόλογό του, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, για το «Καθαρό Δίκτυο» κατά τη συνάντησή τους στο Τόκιο στις αρχές του μήνα.

Ωστόσο, ο Μοτέγκι φέρεται να απάντησε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να αποκλείσει ένα συγκεκριμένο κράτος, αν και σημείωσε ότι, αν υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο που θέτουν οι ΗΠΑ, τότε το Τόκιο θα επανατοποθετηθεί επί του ζητήματος.

«Μισοδιαψεύδει» το Τόκιο για το 5G

Οι ΗΠΑ, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφαλείας, έχουν ήδη αποκλείσει την Huawei από την κατασκευή του δικτύου 5G και ασκούν πιέσεις και σε άλλους συμμάχους τους (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, κλπ) να κάνουν το ίδιο.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Κατσουνόμπου Κάτο, διέψευσε τις πληροφορίες περί αναφορών στο «Καθαρό Δίκτυο», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, απλώς αναφέρθηκαν στο συνολικό τους πλάνο κυβερνοασφάλειας.

«Η χώρα μας επιθυμεί να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας» είπε ο Κάτο, προσθέτοντας ότι το Τόκιο θα λάβει μέτρα για την ασφάλεια της αλυσίδας προσφοράς στα εξαρτήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Πηγή: economico.gr