Πάιατ Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα στήριξης της χώρας μας από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ κ. Πάϊατ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε  ότι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο κατέστη δυνατή χάρη σε μακροχρόνιες επενδύσεις σε έργα όπως η Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας και ο Διαδριατικός Αγωγός.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι η περιφερειακή σημασία της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν υλοποιηθούν ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (IGNM).

Σταθερός εταίρος των ΗΠΑ

Κατά την ομιλία του στο ετήσιο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη, ο  Αμερικανός υφυπουργός έκανε αναφορά στα κίνητρα του Νομοσχέδιου για την Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση.

“Τώρα που η Ρωσία απέδειξε μια για πάντα ότι είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, η βελτίωση και η επέκταση αυτών των υποδομών σε συνδυασμό με την παράλληλη ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελεί έναν ακόμη πολλά υποσχόμενο τομέα που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές.

Αναπτυσσόμενος τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 

Σχετικά με τις υποσχόμενες προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.

Τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού θα τονώσουν σημαντικά την έρευνα, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των τεχνολογιών αυτών στην αγορά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό.

Η αμερικανική εφευρετικότητα και η επενδυτική οξυδέρκεια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση αυτού του τομέα. Αυτό συμπληρώνει κατά πολύ τις προσπάθειες της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη για να ενισχύσει τον πρωταρχικό της ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς 

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς στην ενεργειακή μετάβαση, από την τολμηρή απόφαση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστόνη και την αύξηση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες, όπως η 547 Energy και η Ameresco”.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός αναφέρθηκε και σε παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που επέκτειναν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η εταιρία μπαταριών Sunlight που επικεντρώνονται στην ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η εταιρία Hellenic Cables που επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στην πολιτεία του Μέριλαντ.

Με αυτά τα δεδομένα, επισήμανε ότι οι διατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής όχι μόνο για τον πλανήτη αλλά και για όλες τις οικονομίες.

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ως εκ τούτου, ανυπομονεί να υποστηρίξει ενεργειακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες στην Ελλάδα, καλωσορίζοντας αντιστοίχως ελληνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

“Oι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Η χαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τις επενδυτικές συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ, δηλώνοντας την πρόθεση για τη συνέχιση των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα και αργότερα, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr