Ίδιος ο ΕΝΦΙΑ για όσους δεν είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα καταβάλουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν που πλήρωσαν το 2020, ενώ, αντίθετα, όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητο θα έχουν αντίστοιχα αυξήσεις ή μειώσεις στον φόρο.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινοβραδυνή ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φετινός φόρος μπορεί να καταβληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022.

ΕΝΦΙΑ: ίδιες μειώσεις φόρου που ίσχυαν το 2020

Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενσωματώνουν τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2020 και οι οποίες, ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας, ανέρχονται σε:

• 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
• 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.001 μέχρι 70.000 ευρώ.
• 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.001 μέχρι 80.000 ευρώ.
• 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
• 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, προβλέπεται τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου) και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων).

Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη. Για τη χορήγηση της απαλλαγής οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr