Αθήνα Λευκωσία

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει σήμερα  μέσω τηλεδιάσκεψης, μπορεί να μη ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την Τουρκία.

Μετά, όμως, και τα τελευταία μηνύματα δυσαρέσκειας από ΗΠΑ και Ε.Ε για την επιθετική στρατηγική του Προέδρου Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τους πιο δύσπιστους Ευρωπαίους να κατανοήσουν πλήρως τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του Σουλτάνου.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, κορυφώνοντας τις πιέσεις για επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 8 Δεκεμβρίου προς την Άγκυρα η οποία διατηρεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο Κύπριος ομόλογός του προτίθενται να θέσουν για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους ομολόγους τους προ των ευθυνών τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει τυχόν παράταση της αδράνειας που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στις τρέλες του Ερντογάν.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν το σόου του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεών του που καθιστούσε σαφείς τις προθέσεις του.

Στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την αλλαγή των συσχετισμών σε σχέση με την Τουρκία, καθώς  όσο περνούν οι μέρες τα δυσοίωνα μηνύματα προς την Αγκυρα πυκνώνουν από ΕΕ και ΗΠΑ.

Οι ενέργειες της Τουρκία πάνε κόντρα στο πνεύμα της αποκλιμάκωσης

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες πως η Τουρκία έχει επιδοθεί σε «μία σειρά από ενέργειες που πηγαίνουν ενάντια στο πνεύμα της αποκλιμάκωσης» που ζητούσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα συμπεράσματα της Συνόδου της 1ης Οκτωβρίου.

Τόνισε, δε, ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος υπουργός και ο ύπατος εκπρόσωπος θα ενημερώσουν τα κράτη μέλη για τις εξελίξεις και οι 27 θα εξετάσουν την κατάσταση, αλλά, όπως είπε, δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

«Το θέμα μπήκε στην ατζέντα διότι είχαμε εξελίξεις και οι 27 πρέπει να ενημερωθούν» είπε.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ισχύει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θέλουμε πλήρη διάλογο με την Τουρκία για όλο το πλέγμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, τη Συρία, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Αλλαγή του status quo στο Βαρώσι

«Όμως τώρα, έχουμε αλλαγή του status quo στο Βαρώσι, αλλά και ένα μήνυμα Ερντογάν που πηγαίνει τελείως αντίθετα στο δόγμα του ΟΗΕ για την Κύπρο» τόνισε.

«Εμείς θέλουμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, που θα εδράζεται στις αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το μήνυμα Ερντογάν ήταν ενάντια στην ΔΔΟ. Τώρα ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει τις δύο κοινότητες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και εμείς μιλήσαμε μαζί του και του εξηγήσαμε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς.

Όπως είπε ο ύπατος εκπρόσωπος Μπορέλ, ο Ερντογάν πάει τελείως αντίθετα στο δόγμα ΟΗΕ για το νησί. Η επίλυση για εμάς είναι κλειδί για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο».

Επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη

Στο πλαίσιο της συστράτευσης και της κοινής στρατηγικής που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε ο συντονισμός της Ελλάδας και της Κύπρου και η ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια, γνωστοποίησε με ανάρτηση στο Twitter ο Ν. Δένδιας.

Το μήνυμα Μπορέλ

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος, τόσο με την επιχείρηση του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όσο και με την προκλητική παρουσία του στα Βαρώσια, θέτει πλέον σε δοκιμασία την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της, τόνισε σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο έλληνας υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς,

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις Ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο υψηλός εκπρόσωπος, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη

Τη δέσμευσή του για τη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία στο πλαίσιο, όμως, μιας αμοιβαιότητας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, πως αναμένει από την Τουρκία εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας, προειδοποιώντας πως: «Εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, τόνισε πως τον Μάρτιο η Ελλάδα αντιμετώπισε «τη χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών» ενώ, όπως είπε, «το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα».

«Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, προέτρεψε τον Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου» τόνισε.

Πηγή: economico.gr