B-21 Raider: το νέο stealth βομβαρδιστικό των ΗΠΑ

Προς επίρρωση των πληροφοριών ότι το πρόγραμμα ανάπτυξής του κινείται εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος (σε αντίθεση με κάποια άλλα προγράμματα, όπως αυτό του F-35), φαίνεται ότι εντός του έτους θα γίνει η παρουσίαση του «Κυνηγού», του νέου stealth στρατηγικού βομβαρδιστικού των ΗΠΑ.

Η ώρα της αυλαίας

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το περίφημο αεροσκάφος B-21 Raider θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά δημόσια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, την πληροφορία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η κατασκευάστρια εταιρεία, Northrop Grumman, η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι πρόσβαση στην εκδήλωση, που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις της στο Palmdale της Καλιφόρνια, θα έχουν μόνο όσοι λάβουν προσωπική πρόσκληση.

Οι απόρρητες τεχνολογίες

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι, επί του παρόντος, έξι stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου B-21 Raider βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής και η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί εντός του 2023. Ωστόσο, ακόμα παραμένει άγνωστο πότε θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορία, καθώς το σώμα επιδιώκει να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πλήρη αποκάλυψη του αεροσκάφους, για λόγους ασφαλείας και προστασίας απορρήτων τεχνολογιών.

Η «παρουσίαση» του Β-2

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια τακτική είχε ακολουθηθεί και για το πρόγονο του B-21, το stealth στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit, επίσης της Northrop Grumman, το οποίο παρέμεινε «μαύρο πρόγραμμα» μέχρι τέλους, η κατασκευή του έγινε σε καμουφλαρισμένο πρώην εργοστάσιο αυτοκινήτων, δύο εργαζόμενοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για κατασκοπεία υπέρ της -τότε- ΕΣΣΔ και της Κίνας και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε οι παρόντες δεν επιτρεπόταν καν να δουν -ούτε λόγος για να φωτογραφήσουν- το πίσω μέρος του αεροσκάφους.

Τα σχέδια για το Β-21

Όσον αφορά στο B-21, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εκτιμά ότι τελικά θα αποκτήσει περίπου 100 από τα αεροσκάφη, με την τιμή του καθενός να υπολογίζεται στα 550 εκατομμύρια δολάρια (το 2010), χωρίς να αποκλείεται ο αριθμός τους να φθάσει ακόμα και τα 145, καθώς σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται τα παλιότερα και κοστοβόρα στο ζήτημα της συντήρησης βομβαρδιστικά Β-1Β Lancer και Β-2 Spirit, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο «Κυνηγός» θα αντικαταστήσει -έστω και μερικώς…- τα B-52 που βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1955, ωστόσο έχει αρχίσει πρόγραμμα μεγάλης ανανέωσής τους και εκτιμάται ότι μπορεί και να κλείσουν 100 (!) χρόνια πτήσης.

Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά

Το Β-21, όπως και το Β-2, έχει σχήμα «ιπτάμενου φτερού» και θα διαθέτει stealth χαρακτηριστικά που θα του επιτρέπουν να εκτελεί αποστολές πολλαπλών ρόλων, πέραν του στρατηγικού βομβαρδιστικού. Εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά μικρότερο από το Β-2, ωστόσο, θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 τόνους συμβατικών και θερμοπυρηνικών βομβών, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του θα φθάνει τους 540 κόμβους. Επίσης, θα είναι ένα από τα βασικά «δικτυωμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι ο «Κυνηγός» θα ενταχθεί στις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το 2026 ή το 2027.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr