Με μια ηγετική εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο νεοορκισθείς Γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να περιγράψει το όραμά του για την Ευρώπη, μπροστά στα δεδομένα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ευρώπη και Ρωσία έδειξαν σήμερα δύο διαφορετικά πρόσωπα της 9ης Μαΐου», προσθέτοντας ότι «από τη μια πλευρά υπάρχει η διάθεση μιας επίδειξης δύναμης, εκφοβισμού, καθώς και μια πολεμοχαρής ομιλία, ενώ εδώ υπάρχει μια ένωση πολιτών που έχουν ένα σχέδιο σταθερότητας, για να σκεφτούν το μέλλον τους και να προχωρήσουν με τις διαφορές που έχουν και με τις διαφορετικές γλώσσες που μιλούν».

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία»

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η ειρήνη δεν θα οικοδομηθεί με την «ταπείνωση της Ρωσίας», ενώ αναφερόμενος στη στάση της Ευρώπης έναντι της εισβολής της Ρωσίας, τόνισε ότι «έχουμε κινητοποιήσει όσο ποτέ άλλοτε σημαντικούς στρατιωτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς πόρους και πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για μία αποφασιστική απάντηση στον επισιτιστικό κίνδυνο, συνεχίζοντας να μιλάμε τη γλώσσα της δικαιοσύνης» και εξέφρασε την οδύνη του για τα «ανείπωτα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία», όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία είναι αυτή η οποία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», προσθέτοντας πως όταν η ειρήνη επιστρέψει στο ευρωπαϊκό έδαφος , «θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις νέες ισορροπίες ασφαλείας και να μην ενδώσουμε ποτέ στον πειρασμό της ταπείνωσης και στο πνεύμα της εκδίκησης». «Στόχος μας μπροστά στη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία και να επιτεθεί στο λαό της, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό», τόνισε.

Μακρύς ο δρόμος της Ουκρανίας

Αναφερόμενος στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία, με τον αγώνα και το θάρρος της, είναι ήδη σήμερα ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας.  Αλλά ακόμα κι αν αύριο της χορηγούσαμε το καθεστώς του υποψηφίου για ένταξη, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία θα διαρκούσε αρκετά χρόνια, στην πραγματικότητα πιθανώς αρκετές δεκαετίες, εκτός κι αν αποφασίσουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις για την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και, επομένως, να ξανασκεφτούμε πλήρως την ενότητα της Ευρώπης μας, και μερικές φορές τις αρχές που απαιτούμε από τα μέλη μας. Και όλοι το θέλουμε».

«Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα»

Παράλληλα, πρότεινε την δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», η οποία θα επιτρέψει στα δημοκρατικά έθνη της Ευρώπης να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας. «Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της. […] Το ερώτημα παραμένει, πώς να οργανώσουμε την Ευρώπη. Είναι ιστορική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σήμερα. Και η απάντηση είναι να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή οργάνωση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων».

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι υπέρ μιας αναθεώρησης των Συνθηκών κι ελπίζει να συγκληθεί μία «συνέλευση» από τον Ιούνιο η οποία να αναλάβει αυτό το καθήκον. «Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω» είπε υπό το χειροκρότημα των ευρωβουλευτών, ενώ διευκρίνισε ότι «πρέπει να ξεκινά κανείς μια συνέλευση έχοντας επίγνωση από που έρχεται. Γνωρίζω εκ πείρας πως, όταν ξεκινάς τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες, αν δεν έχεις μία ξεκάθαρη ιδέα από την αρχή, σπανίως θα βρεθείς να έχεις μία στο τέλος», σημείωσε δηκτικά.

Ευρώπη της… διαφοροποίησης

«Οι κρίσεις δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από την ατζέντα μας» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η «ατζέντα» της Ένωσης περιλαμβάνει ειδικότερα την προστασία του κλίματος, την υγεία και την ποιότητα των τροφίμων μας, μια πιο δίκαιη Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς, μια Ευρώπη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, μια Ευρώπη εφοδιασμένη με τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, μια αλληλέγγυα Ευρώπη, για την υπεράσπιση των αξιών μας και του κράτους δικαίου.

Ταυτόχρονα, έθεσε το ζήτημα για «συνεχιζόμενες δημοκρατικές καινοτομίες» στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τους «εκλογικούς μας κανόνες, τους κανόνες μας για τον διορισμό των αντιπροσώπων μας, τους κανόνες ελέγχου μας, τα δικαιώματα πρωτοβουλίας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις πρωτοπορίες, γιατί αυτές ήταν πάντα καρποφόρες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», προσέθεσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προωθεί μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», αλλά υπερασπίζεται την αρχή της «διαφοροποίησης ανοιχτής σε όλους πιστής στην ιστορία μας και στις φιλοδοξίες των ιδρυτών της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr