Σταϊκούρας πετρέλαιο

Την ικανοποίησή του σχετικά με την υιοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, μια ημέρα μετά την απόφαση των τραπεζών να «παγώσουν» για 12 μήνες τα επιτόκια των κυμαινόμενων στεγαστικών δανείων στη χώρα.

Εντυπωσιακά στοιχεία

Σε δήλωσή του, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, κάθε μήνα, λειτουργεί όλο και καλύτερα, προς όφελος της κοινωνίας», ενώ παρέθεσε τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα, μόνο για τον Μάρτιο του 2023, εκτοξεύτηκε σε 5.109, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 5 μηνών.
  • Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2023, ανέρχεται σε 1.708, αυξημένος κατά 600 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.
  • Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχονται σε 4.356, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,42 δισ. ευρώ. Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 246 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, τονίζοντας παράλληλα ότι «στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 επιχειρήσεις και επαγγελματίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών», σημειώνει ο υπουργός.
  • Οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών. Η μέση διαγραφή χρέους στις πολυμερείς ρυθμίσεις, μέχρι και τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχεται σε μέσο ποσοστό 31,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% για το Δημόσιο.

Αύξηση των εγκρίσεων ρυθμίσεων

«Σημαντική είναι, επίσης, και η αύξηση της εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τον Μάρτιο του 2023, η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 80%, από 55% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας

Υπογράμμισε, δε, ότι «τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την αδιάλειπτη δουλειά που επιτελείται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με τη διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος του ιδιωτικού χρέους. Αποδεικνύουμε, για ακόμη μία φορά, ότι απαντούμε με πράξεις και σχέδιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr