Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Ρωσία θα μπει και επισήμως στην «ελίτ» των χωρών που διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, καθώς η αεροπορία της θα παραλάβει το πρώτο stealth μαχητικό Su-57 σειριακής παραγωγής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμη πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πρώτο stealth μαχητικό σειριακής παραγωγής θα παραληφθεί το Δεκέμβριο του 2020 ενώ εκτιμάται ότι σταδιακά θα κατασκευάζονται ως και 15 αεροσκάφη το χρόνο, με στόχο τα 78 μαχητικά ως το 2028.

Από την άλλη, πάντως, η ίδια πηγή ανέφερε σχετικά με τους νέους κινητήρες του αεροσκάφους ότι η εγκατάστασή τους αναμένεται να αρχίσει από το 2022, καθώς βρίσκονται ακόμα σε φάση εξέλιξης και δοκιμών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θέλει να χαρακτηριστούν ως «5+» γενιάς, με συγκεκριμένες αυξημένες ιδιότητες και ισχύ.

Το Su-57, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως το «καλύτερο πολεμικό αεροσκάφος όλων των εποχών», είναι ένα stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων, καθώς έχει σχεδιαστεί τόσο ως αεροσκάφος εναέριας κυριαρχίας όσο και ως βομβαρδιστικό επίγειων ή θαλάσσιων στόχων.

Με την παραλαβή του από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, γίνεται το τέταρτο εν χρήσει μαχητικό 5ης γενιάς, μαζί με τα αμερικανικά F-22 και F-35 και το κινεζικό Chengdu J-20.

Πηγή: economico.gr