Ηλεκτρικό ρεύμα: Χρεώσεις - φωτιά από τους προμηθευτές και πρωτοφανείς επιδοτήσεις από την κυβέρνηση

Ενώ οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος στη χώρα μας έχουν πάρει φωτιά-φτάνοντας, για πρώτη φορά, στα 80 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh) οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους καταναλωτές δεν έχουν προηγούμενο, οδηγώντας σε τελικές τιμές χαμηλότερες ακόμη και από εποχές προ ενεργειακής κρίσης. Σ υνολικά, εάν δεν ανατραπεί το σκηνικό, οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα για το 2022 ενδέχεται να ξεπεράσουν συνολικά τα 13 με 14 δισ. ευρώ ( ίσως ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ) δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα, το συνολικό ποσό που θα δοθεί για τις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ (από 1,136 δισ. ευρώ του Αυγούστου), με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού να αυξάνεται στα 800 εκατ. ευρώ (από 300 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο). Τα υπόλοιπα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο συγκεντρώνει τα «υπερκέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά (για τον Αύγουστο υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσουν τα 700 εκατ. ευρώ), έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να εμπλουτιστεί και με 300 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς οι διεθνείς αναλυτές δεν βλέπουν βελτίωση της κατάστασης. Κυβερνητικές πηγές υπολογίζουν ότι για να συνεχιστούν οι δυσθεώρητες επιδοτήσεις έως τα τέλη του έτους θα απαιτηθούν, εκτός από τα κονδύλια του ΤΕΜ, επιπλέον τρία δισ. ευρώ, .

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου παραδόσεως Σεπτεμβρίου στο Αμστερνταμ (TTF) έφτασαν τα 341 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) την Παρασκευή, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν κάτω από 50 ευρώ. Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στα περισσότερα κράτη μέλη έσπασαν το φράγμα των 600 ευρώ/MWh (616,38 ευρώ/MWh την Τρίτη στην Ελλάδα).

Φόβοι δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Βημα (Μάχη Τράτσα)  πυκνώνουν οι ανησυχίες όσων κρίνουν ως δημοσιονομικά ασύμφορη την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία – όπως λένε – “στέλνει λανθασμένο σήμα στην αγορά, αλλά κυρίως στους πολίτες, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι ο δημόσιος «κουμπαράς» θα βάζει πλάτη όσο κι αν αυξηθούν οι τιμές”. Γι’ αυτό προτείνουν στοχευμένη ενίσχυση, μόνο σε ευάλωτους. Αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητούν (σε ποσοστό 43%) τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων να διοχετευτούν στην προώθηση της αυτοπαραγωγής ενέργειας και σε κίνητρα για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων.

Νέος μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου

Σε κάθε περίπτωση, το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας προκειμένου να στηρίξει τους καταναλωτές σχεδίασε έναν νέο μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, δημιουργώντας ένα αποθεματικό που θα τροφοδοτείται από τις χρεώσεις ΥΚΩ (τις καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος), στις οποίες θα επιβληθεί εισφορά  1,01 λεπτό/KWh για τους οικιακούς πελάτες.

Ουσιαστικά, γίνεται  συνολική αναθεώρηση των υφιστάμενων χρεώσεων ΥΚΩ, καταργώντας την κλιμακωτή χρέωση και καθιερώνοντας μια οριζόντια.

  • Στην πρώτη κλίμακα (έως 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο) η χρέωση σήμερα είναι 0,69 λεπτά/KWh, στην οποία θα εφαρμοστεί η νέα εισφορά και θα φτάσει στα 1,7 λεπτά/kWh.
  • Οι δύο επόμενες κλίμακες των υψηλών καταναλώσεων (1.601-2.000 κιλοβατώρες/τετράμηνο με χρέωση 5 λεπτά και άνω των 2.001 κιλοβατώρων/τετράμηνο με 8,5 λεπτά) καταργούνται και θα χρεώνονται και αυτές με 1,7 λεπτά/ kWh.

Στόχος, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά που έχουν αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος τα οποία έχουν στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια, αντικαθιστώντας πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Τα έσοδα που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τους οικιακούς καταναλωτές στον νέο αποθεματικό λογαριασμό,  υπολογίζονται σε 350 εκατ. ετησίως.

Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου

Οσον αφορά το πακέτο επιδοτήσεων Σεπτεμβρίου, σχεδιάστηκε με στόχο το ποσοστό κάλυψης της επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με του Αυγούστου. «Οδηγός» για τους υπολογισμούς αποτέλεσαν οι τιμές της ΔΕΗ, η οποία διατηρεί το 63,3% στην προμήθεια ρεύματος καθώς η επιχείρηση έδωσε τις υψηλότερες τιμές για τον Σεπτέμβριο (78,8 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 80 λεπτά για τις επόμενες), σε σύγκριση με τους ιδιώτες.

Για να πέσει λοιπόν η κιλοβατώρα της πλειοψηφίας των καταναλωτών που σήμερα είναι πελάτες της ΔΕΗ στα 14,9-16,1 λεπτά, η κρατική επιδότηση έφτασε στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 33,7 λεπτά τον Αύγουστο). Ωστόσο, στους ορισμένους ιδιώτες προμηθευτές που προσέφεραν χαμηλότερες χρεώσεις από τη ΔΕΗ για τον Σεπτέμβριο, οι τελικές χρεώσεις – αφαιρώντας την επιδότηση και υπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας – μειώνονται ακόμη και στα 2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως στην εταιρεία Φυσικό Αέριο. Μάλιστα, στον Ηρωνα για τους συνεπείς, που δικαιούνται έκπτωση 20%, προκύπτει… πίστωση, καθώς η τελική τιμή είναι αρνητική, στα -3,9 λεπτά.

Ειδικότερα, περίπου το 75% των καταναλωτών θα πληρώσουν την κιλοβατώρα από 14,3 έως 16,1 λεπτά (ΔΕΗ,   Protergia, Volterra, Watt & Volt), το 22% από 2 λεπτά έως και 11 λεπτά (ΗΡΩΝ, Elpedison, NRG και Φυσικό Αέριο, ZeniΘ) και οι υπόλοιποι που είναι πελάτες μικρότερων εταιρειών θα καταβάλλουν από 6 λεπτά (ΕΛΙΝΟΙΛ) έως και 30,06 λεπτά (Volton) την κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr