Ηλεκτρονικός

Εναν ψηφιακό «πύργο ελέγχου», μέσω του οποίου θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται κάθε μέρα, αποκτά ο e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τη σύσταση του ενιαίου φορέα, ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης της πορείας των αιτήσεων από την υποβολή τους έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης, με στοιχεία ανά ημέρα, μήνα και έτος, ανά πρώην φορέα, ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή – ανά υπάλληλο δηλαδή που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες( Καθημερινή της Κυριακής ),  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε την άμεση αξιοποίηση ενός εργαλείου «business intelligence», για την αναλυτική και έγκυρη καταγραφή του συνόλου των συντάξεων που εκκρεμούν αλλά και που εκδίδονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πύργος Ελέγχου σχεδιάστηκε από την ομάδα έργου υπό τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη και υλοποιήθηκε από την PricewaterhouseCoopers (PWC) σε συνεργασία με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.

Αυτό το ψηφιακό Control Tower είναι ήδη εγκατεστημένο στη δομή ταχείας απονομής συντάξεων, στο «πράσινο κτίριο» της Λ. Κηφισίας, που αποτελεί και το «στρατηγείο» απονομής συντάξεων.

Έναρξη ελέγχου της αποδοτικότητας των υπαλλήλων 

Μέσα από το νέο αυτό ψηφιακό σύστημα, βεβαίως, ξεκινάει και ο έλεγχος της αποδοτικότητας των υπαλλήλων σε πραγματικό χρόνο, κάτι που σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα επιτρέπει στη διοίκηση να χτυπά εγκαίρως «καμπανάκια» κάθε φορά που οι μηνιαίοι στόχοι απονομής των συντάξεων δεν επιτυγχάνονται ή να ενισχύει με επιπλέον κίνητρα τους υπαλλήλους που εκδίδουν υψηλό αριθμό συντάξεων.

Το νέο ψηφιακό σύστημα επιτρέπει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και στους διευθυντές των δομών απονομής να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν:

• Το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά τ. Ταμείο καθώς και ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.).
• Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά τ. Ταμείο και ανά ημέρα, μήνα, έτος κ.λπ.
• Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά Περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα.
• Το πλήθος των συντάξεων που εκδόθηκαν ανά διεύθυνση αλλά και ανά εισηγητή.

Παράλληλα, το σύστημα επιτρέπει τη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων μέσα από γραφήματα και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία.

Η ουτοπία που γίνεται πραγματικότητα 

Οπως είχε επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης,  λίγους μήνες πριν, κάτι τέτοιο θα φάνταζε… ουτοπικό για τον e-ΕΦΚΑ καθώς δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα σε ποιες διευθύνσεις απονομής αλλά και σε ποιους εισηγητές ήταν κατανεμημένες οι εκκρεμότητες.

Και αυτό, γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα να συγκεντρωθούν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με το πού υπάρχουν καθυστερήσεις, σε ποιες διευθύνσεις απονομών εκδίδονται γρήγορα οι συντάξεις και σε ποιες αργούν.

Πλέον, με το νέο αυτό εργαλείο, κάθε διευθυντής θα μπορεί να γνωρίζει σε καθημερινή βάση πόσες συντάξεις εκδίδουν οι εισηγητές του, και έτσι δημιουργείται ένα εργαλείο ελέγχου της αποδοτικότητας τόσο των υφισταμένων του όσο και του ιδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «ο Πύργος Ελέγχου αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για να ασκήσουν και οι ίδιοι οι διευθυντές management στους υφισταμένους τους αναβαθμίζοντας συνολικά τον οργανισμό».

Τεράστιες αποκλίσεις

Οπως εξηγεί ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής στην «Κ», με τον Πύργο Ελέγχου η διοίκηση μπορεί πλέον να εντοπίζει τους εισηγητές, τις διευθύνσεις απονομών ή ολόκληρες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα που παρουσιάζουν καθυστερήσεις και να προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις.

Μπορεί, επιπλέον, να εντοπίζει τους «πρωταθλητές» στην απονομή συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο καλύτερος έλεγχος της απόδοσης των υπαλλήλων αλλά και η πιο δίκαιη κινητροδότηση εκείνων που επιτυγχάνουν και με το παραπάνω τους στόχους.

Ενα από τα πρώτα εντυπωσιακά συμπεράσματα που εξήχθησαν την πρώτη ημέρα δοκιμαστικής λειτουργίας του Πύργου Ελέγχου είναι ότι σε σύνολο 600 εισηγητών υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με το πόσες συντάξεις εκδίδει ο καθένας.

Μέσος όρος 8 απονομές συντάξεων το μήνα 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τον Ιούλιο του 2021 περίπου το 25% από τους συνολικά 600 εισηγητές προχώρησε, κατά μέσον όρο, σε 45 απονομές συντάξεων, όταν ένα επίσης 25% δεν ξεπέρασε, κατά μέσον όρο, τις 2 απονομές… Υπήρξαν επίσης 150 εισηγητές, με μέσο όρο 8 απονομές συντάξεων τον μήνα, όπως επίσης περίπου άλλοι τόσοι, με μέσο όρο 19 απονομές συντάξεων τον μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Δουφεξή, οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν πως οι μισοί εισηγητές που εμφανίζονται στο σύστημα είναι πρακτικά ανενεργοί καθώς εκδίδουν κατά μέσον όρο λιγότερες από 5 συντάξεις τον μήνα, την ίδια ώρα που το 1/4 των υπαλλήλων σηκώνει το περισσότερο βάρος εκδίδοντας πάνω από το 50% του συνόλου των συντάξεων.

Αυτό βέβαια που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο αριθμητική αλλά και ποιοτική, καθώς όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι δεν έχουν την ίδια δυσκολία.

Με βάση τα στοιχεία που θα παρέχει το νέο ισχυρό εργαλείο management, η διοίκηση του ΕΦΚΑ θα μπορεί να προχωράει, βάσει του σχεδιασμού, σε διορθωτικές κινήσεις, διαγραφές ανενεργών εισηγητών από το μητρώο και μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες και αυστηρές συστάσεις προς τους διευθυντές των εισηγητών για να ανεβάσουν ταχύτητες το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr