Μόσιαλος Υγείας

Προειδοποίηση για αυξημένη πίεση στο σύστημα Υγείας τις επόμενες μέρες απηύθυνε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι για να βγούμε από το lockdown τα ημερήσια κρούσματα θα πρέπει να υποχωρήσουν κοντά στα 400 ημερησίως.

«Θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως εάν δεν υπάρξει εμβόλιο στις αρχές της επόμενης χρονιάς, «είναι πιθανό να εισερχόμαστε και εξερχόμαστε σε σύντομα lockdown, αναλόγως με το ύψος των κρουσμάτων».

Ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας του LSE τόνισε ότι «θα δούμε περισσότερους ασθενείς να φτάνουν στα νοσοκομεία. Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Ο Ηλίας Μόσιαλος, είπε πάντως πως εάν τηρηθεί το lockdown έτσι όπως έχει προγραμματιστεί, είναι λογικό να δούμε την αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας με μικρότερη ροή περιστατικών.

«Κατά την γνώμη μου είναι καλό που ανακοινώθηκε για αυτό το χρονικό διάστημα και όχι για παραπάνω το lockdown, γιατί θα πρέπει να μετράμε το τι πραγματικά γίνεται, να δούμε ποια είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας», τόνισε.

Πότε πρέπει να αρθεί το lockdown

Καταλυτικό ρόλο για βγούμε από το lockdown στο τέλος του μήνα, είπε ο κ. Μόσιαλος, θα παίξει “η πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, με αυτά να φτάνουν ενδεικτικά σε επίπεδα τέλους Σεπτεμβρίου- αρχών Οκτωβρίου».

Επισημαίνεται πως την 1η Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί  411 ημερήσια κρούσματα και στις 2 Οκτωβρίου τα κρούσματα ήταν 460.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ακόμη πως «δεν θα πάμε πάλι στην κανονικότητα του Ιουλίου και του Αυγούστου»  επισημαίνοντας  πως τώρα έχουμε μια ευκαιρία να ανακόψουμε την ορμή της πανδημίας.

Πρόσθεσε, δε, πως στη χώρα μας γίνεται σχετικά νωρίς το δεύτερο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες.

«Γίνεται ταυτόχρονα με έναν αριθμό άλλων χωρών οι οποίες είναι πολύ πιο προηγμένες από εμάς, σε μια στιγμή που αρχίζει να πιέζεται το σύστημα υγείας αλλά που δεν έχει φτάσει ακόμη στα όρια του», εξήγησε.

Πηγή: economico.gr