Μισθοί ΗΠΑ

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφήνει ήδη ισχυρό αποτύπωμα και στην ελληνική αγορά, στην καμπή της μετάβασης από την κρίση της πανδημίας στην εποχή της ανάκαμψης: Η έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού φρενάρει τις επιχειρήσεις, ειδικά στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας.

Από την Μύκονο και την Πάρο έως την Καλιφόρνια και την Φλόριντα, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία αναζητούν υπαλλήλους και δεν βρίσκουν. Στις ΗΠΑ το πρόβλημα κλιμακώθηκε σε τέτοιο βαθμό που ετέθη στον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο.

Mπάιντεν: Πληρώστε τους περισσότερα

«Pay them more» -«πληρώστε τους περισσότερο» – ήταν η αποστομωτική απάντηση που έδωσε ο Τζο Μπάιντεν όταν του είπαν πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως κάποιοι στις ΗΠΑ αποφάσισαν πήραν την οδηγία του τοις μετρητοίς. Και προσφέρουν πλέον αμοιβές ακόμη και 218 δολαρίων το 8ωρο για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Ημερομίσθιο 218 δολαρίων

Σύμφωνα με την ένωση Poachedjobs.com, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας στις ΗΠΑ, ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν πλέον έως και 27 δολάρια ωρομίσθιο (216 δολάρια το 8ωρο) συν φιλοδωρήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη προσωπικού.. Το κατώτατο εθνικό ωρομίσθιο στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 7,25 δολάρια, αν και σε ορισμένες πολιτείες είναι υψηλότερο.

Με τις περισσότερες επιχειρήσεις της εστίασης και της φιλοξενίας να έχουν μείνει κλειστές επί μήνες λόγω των lokdowns, πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου στράφηκαν σε άλλες δουλειές ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Κάποιοι άλλοι, αντί της χαμηλόμισθης εργασίας εξακολουθούν να προτιμούν το επίδομα αναστολής το οποίο ο Μπάιντεν ανέβασε στα 300 δολάρια την εβδομάδα. Και η αύξηση των μισθών δείχνει πια μονόδρομος για να τους «ξανακερδίσουν» οι επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού.

Από την έκρηξη της ανεργίας στην έλλειψη προσωπικού

Στην κορύφωση της κρίσης της Covid-19 τον περασμένο Απρίλιο, περισσότεροι από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν χωρίς δουλειά, καθώς οι επιχειρήσεις έκλειναν η μία μετά την άλλη.

Αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούνιο όμως, η απασχόληση στις ΗΠΑ ξεκίνησε αρχικά με δειλά και στη συνέχεια με σταθερά βήματα να μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι τον Ιούνιο προστέθηκαν 850.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 583.000 τον Μάιο.

Fed: Πλήρης ανάκαμψη το 2022

Παρά το γεγονός αυτό όμως, με βάση τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά από το 5,8% στο 5,9% – γεγονός, που δείχνει την εύθραυστη ακόμη φύση της ανάκαμψης. Ο μέσος όρος του ωρομίσθιου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο, από 0,4% τον Μάιο, ποσοστό που σηματοδοτεί ετήσια αύξηση αμοιβών της τάξης του 3,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020.

Πρόκειται για άνοδο μάλλον αμελητέα ακόμη, η οποία δείχνει να μην απασχολεί την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Fed, ως προς το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Fed, άλλωστε, η απασχόληση ακόμη και στις ΗΠΑ των εκρηκτικών ρυθμών ανάκαμψης δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr