Μητσοτάκης Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό. To τηλεφώνημα διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα»

Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση είχε στείλει μήνυμα προάσπισης των συνόρων στον Εβρο ενώπιον του κινδύνου ισχυρής μεταναστατευτικής πίεσης από τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και σε κοινές δηλώσεις τους, τόνισαν ότι «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις». Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας».

Το τριπλό μήνυμα του Ερντογάν 

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να στείλει τριπλό μήνυμα σε Καμπούλ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, σε ακόμη μία προσπάθεια να καταδείξει ότι η Αγκυρα θέλει και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο υπολογίσιμης περιφερειακής δύναμης – τώρα με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν: Αρχικώς τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει εκ νέου τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα τη Δύση πως με στρατιωτική παρουσία έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, μέσω ανακοίνωσης λήψης ειδικών μέτρων στα νοτιοανατολικά σύνορά της, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή τείχους, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να καταδείξει πως λαμβάνει μέτρα αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ώστε να προσπαθήσει να βγάλει από την εικόνα της χώρας του το στοιχείο του κρατικού παράγοντα που εργαλειοποιεί αυτές τις ροές για να αποκομίσει σαφή οφέλη, κυρίως από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr