Την απόφαση του Νέου Δελχί να προχωρήσει στην αντικατάσταση των μαχητικών που μπορούν να μεταφερθούν με αεροπλανοφόρο επιταχύνει κατά τα φαινόμενα νέο ατύχημα που συνέβη πριν από λίγες ημέρες με ρωσικό μαχητικό.

Προβληματισμός με τα MiG-29

Συγκεκριμένα, ένα MiG-29 συνετρίβη κατά την διάρκεια ασκήσεων στην Αραβική Θάλασσα, ενώ επιχειρούσε από το αεροπλανοφόρο «Vikramaditya» του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ένα ίδιο αεροσκάφος είχε πέσει πριν από περίπου ένα μήνα.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και, σύμφωνα με τους Eurasian Times, η Ινδία στράφηκε προς την Dassault και την Boeing, προκειμένου να προμηθευτεί νέα αξιόπιστα μαχητικά για το αεροπλανοφόρο της.

Δείτε ακόμη: Κυρώσεις στην Τουρκία: Η Μέρκελ διστάζει, ο Ερντογάν σχεδιάζει τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής , η Αθήνα στέλνει μήνυμα στο Βερολίνο

Οι δύο επιλογές

Από τη μια, είναι γνωστό πως έχουν γίνει εδώ και καιρό συζητήσεις για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 για τις ανάγκες του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού, που επιθυμεί την προμήθεια περίπου 57 τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών.

Από την άλλη, όμως, Γαλλία και ινδία διατηρούν στενή συνεργασία σε ζητήματα εκπαιδεύσεως και έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συνεκπαιδεύσεις, με τη συμμετοχή και των Rafale, με αποτέλεσμα το Νέο Δελχί να γνωρίζει καλά τις δυνατότητες των γαλλικών μαχητικών πολλαπλών ρόλων 4,5ης γενιάς.

Μάλιστα, η Ινδία έχει ήδη αποκτήσει έναν αριθμό των γαλλικών μαχητικών και επομένως υπάρχει το υπόβαθρο για μια περαιτέρω συμφωνία απόκτησης κάποιων Rafale για τις ανάγκες ωστόσο του ινδικού ναυτικού, που διαθέτει το αεροπλανοφόρο «Vikramaditya» και κατασκευάζει άλλο ένα.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική: Κάτω του 15% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – Ενίσχυση των πελατών στη δύσκολη συγκυρία

Ποια είναι τα δύο βασικά κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων

Πηγή: economico.gr