ινδική μετάλλαξη

Ο νέος παγκόσμιος φόβος των επιστημόνων στο μέτωπο της πανδημίας έχει το κωδικό όνομα «Δέλτα»: Είναι η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού, η λεγόμενη και ινδική μετάλλαξη, που ενέσκυψε μαζί με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και δείχνει και η πλέον μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής.

Ινδική μετάλλαξη: Επιθετικά συμπτώματα – υψηλή μεταδοτικότητα

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πόσο πιο σοβαρή μπορεί να είναι η νόσηση από την ινδική μετάλλαξη κι εκεί εστιάζουν τις έρευνές τους – ήδη όμως, όπως επισημαίνει το Bloomberg διαπιστώνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις άλλες μορφές του κορονοϊού και εμφανίζει επιθετικά συμπτώματα.

Ήδη επιστήμονες στην Ινδία έχουν συνδέσει τη λεγόμενη μετάλλαξη Δέλτα, με σοβαρά συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, σοβαρές γαστρικές διαταραχές και θρομβώσεις που οδηγούν σε γάγγραινα. Όπως τονίζουν, παρόμοια συμπτώματα δεν παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς με Covid-19.

Στην Αγγλία και τη Σκωτία, η μετάλλαξη «Δέλτα»  θέτει σε κίνδυνο την άρση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων και μεταδίδεται κατά 40% περισσότερο σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ινδική μετάλλαξη που είναι επίσης γνωστή ως B.1.617.2, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες. Τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης και η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων που εμφανίζουν πάνω της τα εμβόλια έχουν καταστήσει ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας την κατανόηση των επιδράσεων του εν λόγω στελέχους.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αναλύσουμε εάν αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συνδέονται με τη Β.1.617 ή όχι», δήλωσε ο Αμντούλ Γκαφούρ, ιατρός μολυσματικών ασθενειών σε νοσοκομείο της Τσενάι (Μαντράς), τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Ινδίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι βλέπει πολύ περισσότερους ασθενείς με Covid να παρουσιάζουν διάρροια, παρά στο αρχικό κύμα της πανδημίας.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ο νέος εχθρός»

«Πέρυσι, νομίζαμε ότι είχαμε μάθει ότι χρειαζόταν για τον νέο εχθρό, αλλά άλλαξε», είπε ο Γκαφούρ. «Αυτός ο ιός έχει γίνει τόσο απρόβλεπτος».

Πόνος στο στομάχι, ναυτία, έμετος, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και πόνος στις αρθρώσεις είναι μεταξύ των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Covid, σύμφωνα με έξι γιατρούς στην Ινδία. Αντιθέτως, οι παραλλαγές «Βήτα» και «Γάμμα» – που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αντίστοιχα – έχουν δείξει ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ενεργοποίησης ασυνήθιστων κλινικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας τον περασμένο μήνα.

Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα, τόσο σοβαρους που οδηγούν στον προσβεβλημένο ιστό να νεκρώσει και να αναπτυχθεί  γάγγραινα, δήλωσε ο Γκανές Μανουντάνε, καρδιολόγος στη Βομβάη, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει οκτώ ασθενείς με θρομβωτικές επιπλοκές τους τελευταίους δύο μήνες. Δύο ακρωτηριασμοί των δακτύλων και ενός ποδιού.

«Είδα τρία έως τέσσερα περιστατικά το προηγούμενο έτος, και τώρα έχω ένα ασθενή την εβδομάδα», δήλωσε ο Μανουντάνε.

Σπάνιες και δύσκολες θρομβώσεις

Η Ινδία έχει καταγράψει 18,6 εκατομμύρια κρούσματα μέσα στο 2021, σε σύγκριση με 10,3 εκατομμύρια πέρυσι. Η παραλλαγή «Δέλτα» ήταν η «πρωταρχική αιτία» πίσω από το πιο θανατηφόρο δεύτερο κύμα που «χτύπησε» τη χώρα.

Η αύξηση των περιπτώσεων μπορεί να οδήγησε στην αύξηση της συχνότητας με την οποία παρατηρούνται σπάνιες επιπλοκές. Ωστόσο, ο Μανουντάνε ανέφερε ότι μπερδεύεται από τις θρομβώσεις που βλέπει και μάλιστα σε ασθενείς νεότερων ηλικιακών ομάδων χωρίς ιστορικό προβλημάτων.

«Υποψιαζόμαστε ότι θα μπορούσε να οφείλεται στη νέα παραλλαγή του ιού», επεσήμανε.

Οι γιατροί ανακαλύπτουν επίσης περιπτώσεις σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα έντερα, προκαλώντας στους ασθενείς να αισθάνονται πόνο στο στομάχι.

Ορισμένοι ασθενείς αναζητούν επίσης ιατρική περίθαλψη για απώλεια ακοής, πρήξιμο στον αυχένα και σοβαρή αμυγδαλίτιδα, δήλωσε η Χετάλ Μαρφάτια, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος στο βασιλικό νοσοκομείο της Βομβάης. «Κάθε άτομο δείχνει διαφορετικά συμπτώματα», σημείωσε.

«Ασυνήθιστες μορφές»

Οι ασυνήθιστες μορφές της μετάλλαξης «Δέλτα» και της μετάλλαξης «Κάπα», η οποία οδήγησε σε τέταρτο lockdown τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση, σύμφωνα με την Ρέινα ΜακΙντάιρ, καθηγήτρια παγκόσμιας βιο-ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας του Σίντνεϊ.

«Στο μεταξύ είναι σημαντικό να τα λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για πιθανές ασυνήθιστες εμφανίσεις (νέων στελεχών)», δήλωσε η ίδια.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο του σφοδρού κύματος της πανδημίας στην Ινδία, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των παιδιών, αναφέρει ο παιδίατρος Τσετάν Μουντάντα.

Φόβοι για εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης και στην Ευρώπη

Παράλληλα, έξαρση παρατηρείται και στα περιστατικά βλεννομυκητίασης – μιας σπάνιας μόλυνσης από μήκυτα, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 8.800 ασθενείς αλλά και αναρρώσαντες από Covid, κάτι που οδήγησε τις τοπικές υγειονομικές αρχές στο να κηρύξουν επιδημία.

Ο Γερμανός πολιτικός και επιστήμονας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε χθες πως η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιθανό να γίνει πιο διαδεδομένη και στη Γερμανία κατά τους επόμενους μήνες.

«Το να αποφύγουμε τελείως κάτι τέτοιο, μου μοιάζει μη ρεαλιστικό», δήλωσε στο Twitter. «Ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός εμβολιασμού, διότι έτσι μειώνεται η θνητότητα».

Η μάχη των εμβολίων

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, η ινδική μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο ανθεκτική απέναντι στα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια. Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση για να ενισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα σκευάσματα ή να αναπτύξουν καινούργια.

«Θα πρέπει να ετοιμαστούν νέα εμβόλια, λαμβάνοντας υπόψη νέα στελέχη», δήλωσε ο Γκαφούρ. «Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε σε ταχύτητα τον ιό, αλλά μπορούμε τουλάχιστον να συμβαδίζουμε με αυτόν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr