Θεσσαλία - Πλημμύρες

Ήγγικεν η ημέρα – σήμερα – πίστωσης στους λογαριασμούς 33.088 πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας, αποζημιώσεων συνολικής αξίας 110 εκατ. Ευρώ για φυτική παραγωγή που καταστράφηκε από τη θεομηνία Daniel και τις πρωτοφανείς πλημμύρες που ακολούθησαν στο Θεσσαλικό κάμπο.

Σύμφωνα με τις τιμές που δημοσιοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΙ“, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν/στρέμμα:

– Βαμβάκι: 140 Ευρώ
– Αραβόσιτος: 125 Ευρώ
– Βιομηχανική τομάτα: 500 Ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας
– Μηδική – Τριφύλλια σανός: 100 Ευρώ για απώλεια δυο κοπών, 70 Ευρώ για απώλεια μίας κοπής
– Μήλα: 500 Ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες, δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες. Ο υπουργός τόνισε, ότι οι τιμές για τις αποζημιώσεις που ισχύουν για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία θα ισχύσουν και για τους πυρόπληκτους στον Έβρο.

Παράλληλα ο κ.Αυγενάκης ανέφερε πως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, 297.428 παραγωγοί θα αποζημιωθούν με περίπου 76 εκατ. Ευρώ.

Ο ίδιος, υπενθύμισε, ότι στις 8 Νοεμβρίου είχαν καταβληθεί για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.035 κτηνοτρόφους, τα εξής ποσά:

– Βοοειδή: 800 Ευρώ ανά ζώο
– Ίπποι: 700 Ευρώ ανά ζώο
– Ημίονοι: 400 Ευρώ ανά ζώο
– Όνοι: 200 Ευρώ ανά ζώο
– Αιγοειδή: 125 Ευρώ ανά ζώο
– Προβατοειδή: 150 Ευρώ ανά ζώο
– Μελισσοσμήνη: 75 Ευρώ ανά σμήνος
– Κουνέλια: 15 Ευρώ ανά ζώο

Συνολικά δόθηκαν προκαταβολές ύψους 16.528.449 Ευρώ. Υπενθύμισε ακόμα, ότι μέσω της κρατικής αρωγής έχουν χορηγηθεί 20.620.000 Ευρώ σε 9.868 σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 (15,8 εκατ. Ευρώ) καταβάλλονται αποζημιώσεις σε παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα δεν ασφαλίζονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αυτό, αφορά στα εξής:

– Χοιρινά, ορνιθοειδή, κουνέλια,
– Αρωματικές, ανθοκομικές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σε ότι αφορά στην Αλιεία, έχει χορηγηθεί κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) 1,4 εκατ. Ευρώ σε αλιείς της Μαγνησίας, Λάρισας και Σκιάθου.

Επισημαίνεται, ότι οι ενισχύσεις de minimis εδράζονται σε σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό που έχει ως στόχο την προστασία και διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., θέτοντας ανώτατα όρια στις κρατικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει κάθε ΜΜΕ, διασφαλίζοντας ισοβαρή κατανομή των κρατικών ενισχύσεων δίχως να δημιουργείται πλεονέκτημα σε ένα μέρος των επιχειρήσεων έναντι άλλων, προς όφελος του ανόθευτου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο
div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr