Στο συμπέρασμα ότι η νέα θητεία Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας θα αλλάξει ριζικά τον πολιτικό χαρακτήρα της χώρας, κατέληξε συζήτηση με θέμα: «Που βαδίζει η Τουρκία μετά τις τις προεδρικές εκλογές του 2023» που διοργάνωσε τo Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), με αφορμή τον δεύτερο γύρο των Τουρκικών Προεδρικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, οι ομιλητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι η νέα διοίκηση Ερντογάν αναμένεται να ενισχύσει τον αυταρχικό της χαρακτήρα και ότι θα έχει τάσεις να αντικαταστήσει την κεμαλική ιδεολογία με μια άλλη που θα συνδυάζει τον συντηρητισμό, τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό. Σημειώνεται ότι και ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείς πριν τις εκλογές της 28ης Μαΐιου έκανε ανοίγματα προς εθνικιστικά κόμματα.

Οι ομιλητές Αντώνης Δεριζιώτης, Επικεφαλής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του ΙΔΟΣ και Λέκτορας του Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοφής, Αναπλ. Καθηγητής, Κέντρο Τουρκικών Σπουδών, Shaanxi Normal University και Ronald Meinardus, πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής, κύριος Eρευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, υπογράμμισαν ότι η πολιτική πόλωση που χαρακτηρίζει την Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπάρχει, κάτι που αποτυπώθηκε και στις εκλογές, τόσο της 14ης όσο και της 28ης Μαΐου.

Μήνυμα ταυτότητας

Οι εκλογές κρίθηκαν κυρίως γιατί η κυβερνώσα παράταξη προέταξε με επιτυχία καθαρά μηνύματα ταυτότητας, ενώ η δύσκολή οικονομική κατάσταση που βιώνει η Τουρκία δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο. Εντοπίστηκε, επίσης, από τα αποτελέσματα των εκλογών ένας κοινωνικός και γεωγραφικός κατακερματισμός της χώρας, ενώ παράλληλα οι εθνικιστικές δυνάμεις τόσο στην συμπολίτευση, όσο και στην αντιπολίτευσης ενισχύθηκαν σημαντικά.

Αναφορικά με στις γενικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακές μεταβολές. Πολύ πιθανόν, ωστόσο η Άγκυρα να επιδιώξει την ομαλοποίηση ακόμα περισσότερο των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και των γειτόνων της, όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την ενίσχυση των δεσμών της με τη Ρωσία, τις Χώρες του Περσικού Κόλπου και την Κίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr