ΙΟΒΕ ύφεση

Τα δυσμενή σενάρια για την οικονομία, ακόμη και με παράταση της ύφεσης στο 2021, φέρνει σε πρώτο πλάνο η επιθετική έξαρση της πανδημίας.

Το ΙΟΒΕ καταθέτει πιο δυσοίωνες προβλέψεις από το προσχέδιο του προϋπολογισμού και δεν αποκλείει ακόμη και ύφεση ανάμεσα στο 2,5% και το 4% το 2021, εάν δεν ανακοπεί το κύμα του κορονοϊού και υπάρξουν νέα lockdowns.

Είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι από το προσχέδιο του προυπολογισμού, και ναι, αν η Ευρώπη βρεθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους σε κατάσταση lockdown και δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για την COVID19, τότε μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021″, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Aνάκαμψη 4% έως 4,5% το 2021 στο βασικό σενάριο

Αυτό βεβαίως, όπως εξήγησε, ισχύει στο δυσμενές σενάριο. Στο βασικ;o σενάριο, με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, το ΙΟΒΕ προβλέπει ανάκαμψη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στο 4% και το 4,5% το 2021.

Για εφέτος το ίδρυμα αναθεωρεί προς το χειρότερο την αρχική του εκτίμηση και πλέον αναμένει ύφεση 8% έναντι 7,5% που έδινε τον περασμένο Ιούλιο.

Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με εκείνες διεθνών οργανισμών όπως του ΔΝΤ, αλλά και επενδυτικών οίκων, που βλέπουν την ελληνική οικονομία να μην επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2022.

Ητοι, στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα χρειασθεί δύο χρόνια για να βρεθεί εκεί που ήταν στα τέλη του 2019, καθώς η ανάκαμψη της επόμενης χρονιάς δεν θα είναι τόσο δυναμική όσο προδιαγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το προσχέδιο, προεξοφλώντας και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προσδιορίζει την ανάκαμψη του 2021 έως και στο 7,5%.

Μηνύματα καθυστέρησης στην λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιδιαίτερη σημασία πάντως έχει και η ειδική αναφορά που έκανε ο Νίκος Βέττας στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στα τέλη του έτους υπολογίζεται αρνητικός γύρω στο 1%, αλλά και στο  πλέον διαγράφεται καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με βάση τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες,  η ενεργοποίηση του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα είναι εφικτή από την 1η Ιανουαρίου, λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η βασική πηγή διαφωνίας είναι η πολιτική αιρεσιμότητα της εκταμίευσης των κονδυλίων – δηλαδή, η σύνδεσή τους με το κράτος Δικαίου στην οποία διαφωνούν κάθετα χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Πηγή: economico.gr