Τελεσίγραφο Μπλίνκεν σε Πούτιν

Προειδοποίηση προς της Τουρκία και τους υπόλοιπους συμμάχους των ΗΠΑ να μην κάνουν περαιτέρω αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιφέρει επιπλέον κυρώσεις.

Στο χειρότερο σημείο οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις 

Με τη νέα του παρέμβαση, ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένουν τεταμένες επί σειρά ζητημάτων, από την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία – που επέφερε αμερικανικές κυρώσεις – έως τις διαφορές πολιτικής για τη Συρία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια υπόθεση σε αμερικανικό δικαστήριο εναντίον της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank.

Μιλώντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση στο Foreign Press Center, ο Μπλίνκεν ανέφερε, επίσης, ότι με δεδομένες τις ευρέως γνωστές απόψεις του προέδρου Μπάιντεν, η αμερικανική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι κυρώσεις 

Υπενθυμίζεται πως oι HΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα με τον CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων), για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις στοχεύουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ, ενώ έγινε πραγματικότητα και το τελικό «πάγωμα» στην τουρκική συμμετοχή του προγράμματος των F-35.

Τώρα, οι ΗΠΑ, κάνουν το επόμενο βήμα και απειλούν με διεύρυνση των κυρώσεων, στην περίπτωση που το τελεσίγραφο δεν γίνει αντιληπτό και σεβαστό από την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το newsroom του Economico με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr