Με τεράστια πλειοψηφία 359 ψήφων υπέρ έναντι μόλις 53 κατά στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και με 92 υπέρ έναντι μόλις 6 κατά στη Γερουσία επικυρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας το νέο πακέτο στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού, ύψους 900 δισ. δολαρίων.

Ψηφίστηκε πριν καν διαβαστεί

Το κείμενο, μεγέθους περίπου 5.600 σελίδων ψηφίστηκε χωρίς καν να διαβαστεί από τα μέλη του Κογκρέσου, λίγες ώρες αφότου είχε ολοκληρωθεί και μάλιστα κάποιοι δεν το έλαβαν καν σε ηλεκτρονική μορφή πριν το ψηφίσουν, καθώς υπήρξε πρόβλημα με έναν ψηφιακό φάκελο.

Τώρα ο νόμος βρίσκεται στα χέρια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για υπογραφή, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούσιν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να αρχίσει να στέλνει βοηθήματα σε Αμερικανούς πολίτες άμεσα, ώστε να τα λάβουν από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μάχη πριν τη συμφωνία

Ο συγκεκριμένος νόμος που έρχεται ως συνέχεια του αντίστοιχου που είχε περάσει τον Μάρτιο του 2020 προβλέπει ειδικό επίδομα ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα για 11 εβδομάδες και βοήθημα 600 δολαρίων ανά ενήλικα και παιδί, ήτοι 2.400 δολάρια εφάπαξ για τετραμελή οικογένεια, όπως είπε ο Μνούσιν.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος αποτέλεσε πεδίο πικρής μάχης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, με τους μεν να προτείνουν αρχικά πακέτο 1,8 τρισ. δολαρίων και τους δε να στηρίζουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ύψους 500 δισ. δολαρίων, ενώ ο Τραμπ δεν έμοιαζε να συμμετέχει στη διαδικασία.

Δεσμεύσεις Μπάιντεν

Τελικά, την τελευταία εβδομάδα και υπό την πίεση της λήξης στο τέλος του χρόνου ευεργετικών μέτρων για τους πληγέντες από την πανδημία όλοι έκαναν λίγο μπροστά και λίγο πίσω και ο νόμος πέρασε, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του -και οι πληρωμές- άμεσα σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι το συγκεκριμένο πακέτο δεν είναι το τελευταίο και ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα επιχειρήσει να «σπρώξει» και άλλα πακέτα βοηθείας για τους πληγέντες από τον κοροναϊό.

Πηγή: economico.gr