• Αποκαλύψεις για το νέο μαχητικό από τονεπικεφαλής της Διοίκησης Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πτέραρχο Μαρκ Κέλι.

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στα τέλη του 2020 μια τεράστια “αλλαγή υποδείγματος”, όταν αποκάλυψαν ότι μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα εντελώς νέο μαχητικό αεροσκάφος.

Το πρόγραμμα NGAD

Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για αυτό, πρόκειται για το μαχητικό Νέας Γενιάς Εναέριας Υπεροχής (New Generation Air Dominance-NGAD), το οποίο θα έλθει να αντικαταστήσει το F-22, το πρώτο στην ιστορία μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Ωστόσο, στις 26 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής της Διοίκησης Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πτέραρχος Μαρκ Κέλι έκανε μερικές αποκαλύψεις για το νέο μαχητικό, αλλά και ορισμένες δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία του προγράμματος, όσον αφορά στους αντιπάλους της χώρας.

Αισιοδοξία, αλλά…

Σύγκεκριμένα, και χωρίς να ερωτηθεί, ο Κέλι δήλωσε ότι “είμαι αισιόδοξος ότι η τεχνολογία και οι δοκιμές έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση στο πεδίο της οποίας θα βρίσκεται η τεχνολογία του NGAD. Και είμαι σίγουρος ότι οι αντίπαλοι στην άλλη άκρη αυτής της τεχνολογίας θα έχουν μια πολύ δύσκολη μέρα“.

Ωστόσο, ο Κέλι φάνηκε αβέβαιος ως προς την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος, λέγοντας ότι “δεν ξέρω -και σε αυτό εργαζόμαστε με τους εξαιρετικούς εταίρους μας- αν η χώρα μας θα έχει το κουράγιο και τη συγκέντρωση να θέσει επί του πεδίου αυτές τις δυνατότητες πριν κάποιος, όπως η Κίνα, το αναπτύξει και το χρησιμοποιήσει εναντίον μας“.

Ο Κέλι αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται το NGAD, ενώ πηγές της Αεροπορίας το έχουν περιγράψει ως μια “οικογένεια συστημάτων”, όπερ μεταφράζεται ότι εκτός από το αεροπλάνο αυτό καθαυτό, θα συνοδεύεται από drones και άλλα προηγμένα συστήματα, εντελώς διαφορετικό από το F-16 ή το F-35.

Το μαχητικό 6ης γενιάς

Τα χαρακτηριστικά που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ένα μαχητικό 6ης γενιάς, ωστόσο, όλα αυτά βρίσκονται ακόμα στο πεδίο της εικασίας, καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κρατά ως άκρως απόρρητη κάθε πληροφορία που σχετίζεται με το νέο αεροσκάφος.

Ο Κέλι προσέθεσε ότι “θα πρέπει να σιγουρέψουμε ότι θα εκφράσουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουμε ως έθνος -να έχουμε την κορυφαία τεχνολογία η οποία θα διασφαλίσει ότι έχουν εναέρια υπεροχή για το έθνος και για τις ένοπλες δυνάμεις“.

Στο Κογκέσο το μπαλάκι

Πώς μεταφράζεται ο “χρησμός” του Κέλι; Αναλυτές εκτιμούν ότι ουσιαστικά απευθύνεται στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας ότι από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του NGAD βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση του νέου μαχητικού.

Για την ώρα, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει για το πρόγραμμα 904 εκατ. δολάρια από τα 1,044 δισ. που ζητούσε η Αεροπορία για το 2021, ενώ το 2020 το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με 905 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, απαίτησε από το Γραφείο Εκτίμησης Κόστους και Αξιολόγησης Προγραμμάτων του Πενταγώνου να παρουσιάσει έκθεση σχετικά με τα προγράμματα μαχητικών του Ναυτικού και της Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου και του NGAD.

Πηγή: economico.gr