Παραπάνω από έναν χρόνο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με το ενδιαφέρον της Μόσχας να επικεντρώνεται στην πόλη Μπαχμούτ καθώς αποτελεί σημείο κλειδί για έλεγχο σχεδόν όλης της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σήμερα ότι το Μπαχμούτ μπορεί να πέσει στα χέρια της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες.

Τι σημαίνει αυτό για τη Ρωσία

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Ρωσία ρίχνει περισσότερα στρατεύματα, περισσότερες δυνάμεις και ό,τι στερείται η Ρωσία σε ποιότητα προσπαθεί να το αναπληρώσει σε ποσότητα. Έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το Μπαχμούτ μπορεί τελικά να πέσει τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στη Στοκχόλμη.

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας επέμεινε ότι «είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κάποιο σημείο καμπής του πολέμου. Απλώς υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τη Ρωσία. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στην Ουκρανία».

Πριγκόζιν: Έχουμε καταλάβει όλο το ανατολικό μέρος της Μπαχμούτ

Στο μεταξύ, η Ομάδα Wagner ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι κατέλαβε το ανατολικό τμήμα της πόλης και η ανακοίνωση ήρθε αφού ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η πτώση της Μπαχμούτ θα δημιουργήσει στη Μόσχα έναν «ανοιχτό δρόμο» για περαιτέρω προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

ΗΠΑ: Δύσκολο να καταλάβει η Ρωσία επιπλέον σημαντικά εδάφη

Την ίδια στιγμή σε μια δήλωση προχώρησε η διευθύντρια εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines.

Σε ακρόασή της στην Γερουσία, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν στο τρέχον επίπεδο μάχης, ακόμα και αν καταφέρουν να καταλάβουν ολόκληρη τη Μπαχμούτ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεεων, η Αβριλ Χάινς υποστήριξε επίσης πως «δεν προβλέπουμε ο ρωσικός στρατός να ανακάμψει αρκετά φέτος ώστε να καταλάβει σημαντικά νέα εδάφη».

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «πιθανότατα υπολογίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του», είπε η Χάινς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πούτιν πιθανότατα πιστεύει ότι η παράταση του πολέμου, με διαλείπουσες παύσεις στις μάχες, «ίσως είναι η καλύτερη εναπομείνασα οδός του για να εξασφαλίσει τελικά τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ουκρανία, ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια», συμπλήρωσε κατά την ακρόασή της.

Ξεμένει από πυρομαχικά

Η στρατιωτική ισχύς της Μόσχας περιορίζεται πλέον σημαντικά από τις απώλειες στρατευμάτων και την εξάντληση των πυρομαχικών ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Για αυτό και ο Πούτιν «φαίνεται να επικεντρώνεται σε πιο μετριοπαθείς στρατιωτικούς στόχους τώρα», είπε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

«Εάν η Ρωσία δεν καλέσει σε γενική επιστράτευση και δεν λάβει σημαντικές προμήθειες πυρομαχικών από τρίτους, θα είναι όλο και πιο δύσκολο γι’ αυτήν να διατηρήσει ακόμη και το τρέχον επίπεδο στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις», εκτίμησε η Χάινς.

Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές δυνάμεις «μπορεί να στραφούν πλήρως στο να κρατήσουν και να υπερασπιστούν τα εδάφη που τώρα κατέχουν, είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr