Τραμπ Γερουσία

Ο Ντόναλτ Τραμπ παίρνει τη θέση του σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας καθώς από σήμερα το βράδυ γίνεται ο πρώτος από τους 45 εκλεγμένους προέδρους που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε για να εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής του σε δίκη αναφορικά με τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου σε βάρος της αμερικανικής δημοκρατίας, όταν οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κτίριο, σε μια φονική έφοδο.

Η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11.30 ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα 232 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του, 197 κατά και πέντε απείχαν από την ψηφοφορία.

Το ψήφισμα κατηγορεί τον Τραμπ για ένα μόνο άρθρο, την «υποκίνηση εξέγερσης», για το ρόλο του στις θανατηφόρες ταραχές στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Κόλαφος η Πελόσι

Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, κατά την ομιλία της είπε πως όσοι επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν πατριώτες, αλλά «εγχώριοι τρομοκράτες» που ωθήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτοί οι εξεγερμένοι δεν ήταν πατριώτες. Ήταν εγχώριοι τρομοκράτες και πρέπει να επικρατήσει η δικαιοσύνη» δήλωσε η Πελόσι.

«Αλλά δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά. Τους έστειλαν εδώ, τους έστειλε ο πρόεδρος» για να πολεμήσουν.

Στα χέρια της Γερουσίας

Μετά την υπερψήφιση στη βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει η Γερουσία να διοργανώσει την δίκη για την εξέταση της αποπομπής Τραμπ, της οποίας προεδρεύει ο επικεφαλής της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter. Σε άλλη του δήλωση, ο ΜαΚόνελ υποστήριξε πως προτιμά η Γερουσία να προετοιμάσει τη μετάβαση στην εξουσία, παρά να ασχοληθεί με τις διαδικασίας αποπομπής Τραμπ.

Ποιες οι αρμοδιότητες της Γερουσίας

Προκειμένου να αποπεμφθεί από τη θέση του προέδρου ένας πρόεδρος θα πρέπει τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας να ψηφίσουν υπέρ αυτής της παραπομπής. Στην περίπτωση που η Γερουσία αποτύχει να καταδικάσει τον πρόεδρο, αυτός θεωρείται αποπεμφθείς, αλλά παραμένει στη θέση του, όπως συνέβη με τον Μπιλ Κλίντον και τον Άντριου Τζόνσον στο παρελθόν.

Η δίκη της Γερουσίας έχει την αρμοδιότητα και να αποπέμψει τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο, αλλά και να του στερήσει το δικαίωμα να κατέβει εκ νέου για το αξίωμα στο μέλλον. Ωστόσο, η Γερουσία δεν μπορεί να στείλει έναν Αμερικανό πρόεδρο στη φυλακή.

Πηγή: economico.gr