Με μια απόφαση που “βάζει φωτιά” στην προεκλογική περιόδο στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποκλείεται από το Σύνταγμα από το να υπηρετήσει ξανά ως πρόεδρος της χώρας, επειδή υποκίνησε εξέγερση στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η απόφαση με ψήφους 4-3, η οποία στηρίζεται σε μια ερμηνεία της 14ης τροπολογίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποφασίσει αν ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, έχει δικαίωμα να αναλάβει μελλοντικά δημόσιο αξίωμα. Το δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά η απόφαση έχει άμεση ισχύ για να δοθεί χρόνος στον Τραμπ να ασκήσει έφεση.

Δεν καταλήγουμε σε αυτά τα συμπεράσματα ελαφρά τη καρδία“, αναφέρει η γνώμη της πλειοψηφίας του Κολοράντο. “Έχουμε κατά νου το μέγεθος και τη βαρύτητα των ερωτημάτων που βρίσκονται τώρα ενώπιον μας. Έχουμε επίσης κατά νου το επίσημο καθήκον μας να εφαρμόζουμε τον νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις αντιδράσεις του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος επιβάλλει να λάβουμε“.

Οριακή απόφαση

Το δικαστήριο, το οποίο αποτελείται εξ ολοκλήρου από δικαστές διορισμένους από τους Δημοκρατικούς, είναι το πρώτο στη χώρα που τάσσεται στο πλευρό όσων έχουν καταθέσει αγωγές σε όλη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ απαγορεύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του βάσει της “ρήτρας εξέγερσης” της 14ης τροπολογίας. Η εν λόγω ρήτρα ορίζει ότι όποιος “εμπλέκεται σε εξέγερση ή επανάσταση” μετά την ορκωμοσία του για την υποστήριξη του Συντάγματος απαγορεύεται να κατέχει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Η οριακή απόφαση, η οποία εκδόθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά την ακρόαση των προφορικών επιχειρημάτων για την υπόθεση, ανατρέπει την απόφαση δικαστή του Ντένβερ, ο οποίος έκρινε ότι, ενώ ο Τραμπ είχε εμπλακεί σε εξέγερση, η ασάφεια του Συντάγματος επί του θέματος του επέτρεπε να συνεχίσει να διεκδικεί νόμιμα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Η πλειοψηφία των τεσσάρων δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου του Κολοράντο συμφώνησε ότι ο Τραμπ ενεπλάκη σε εξέγερση και  εκ τούτου αποκλείεται από τις εκλογές.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο

Λίγο μετά την απόφαση, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση: “Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε απόψε μια εντελώς λανθασμένη απόφαση και θα καταθέσουμε γρήγορα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτόχρονο αίτημα για αναστολή αυτής της βαθιά αντιδημοκρατικής απόφασης“, δήλωσε ο Στίβεν Τσανγκ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. “Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφανθεί γρήγορα υπέρ μας και θα βάλει επιτέλους τέλος σε αυτές τις αντιαμερικανικές αγωγές“.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο δεν θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024, ώστε να δοθεί χρόνος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να προχωρήσει στα δέοντα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συζητά ήδη αν θα ασχοληθεί με ένα άλλο μείζον ζήτημα που σχετίζεται με τον Τραμπ: αν έχει ασυλία από τις ποινικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ και σχετίζονται με την προσπάθεια του Τραμπ να υπονομεύσει τις εκλογές του 2020.

Υποδαύλιση της εξέγερσης

Αν ασχοληθεί και με την υπόθεση του Κολοράντο, πιθανόν οι δικαστές να κληθούν να αποφασίσουν για δύο ζητήματα που θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία των προεδρικών εκλογών του 2024. Η απόφαση για το Κολοράντο στηρίζεται στην πολύμηνη εκστρατεία του Τραμπ να σπείρει αμφιβολίες για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 και να υποδαυλίσει την παραπληροφόρηση σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, παρόλο που κορυφαίοι σύμβουλοί του και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον προειδοποιούσαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για απάτη στις κάλπες.

Η ρητορική του Τραμπ υποδαύλισε τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, κατέληξε το δικαστήριο, πολλοί από τους οποίους μετέβησαν στην Ουάσινγκτον προετοιμασμένοι για βία, πριν καν ο Τραμπ τους καλέσει τελικά να πάνε στο Καπιτώλιο και να “πολεμήσουν σαν δαιμονισμένοι“. “Ο πρόεδρος Τραμπ δεν υποκίνησε απλώς την εξέγερση. Ακόμη και όταν η πολιορκία του Καπιτωλίου ήταν σε πλήρη εξέλιξη, συνέχισε να την υποστηρίζει“, έγραψε στη γνωμοδότησή της η πλειοψηφία. “Αυτές οι ενέργειες συνιστούσαν εμφανή, εκούσια και άμεση συμμετοχή στην εξέγερση“.

Πίεση χρόνου

Η υπόθεση του Κολοράντο είναι μία από τις δεκάδες υποθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα που αμφισβητούν την δυνατότητα του Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει δικαίωμα εκλογής βάσει του τμήματος 3 της 14ης τροπολογίας. Άλλα δικαστήρια απέρριψαν τις αμφισβητήσεις για διάφορους λόγους, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο σχεδόν εγγυάται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει την υπόθεση, και σε στενά χρονικά πλαίσια, καθώς το δικαστήριο τόνισε ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι στην πολιτεία πρέπει να πιστοποιήσουν το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών έως τις 5 Ιανουαρίου 2024.

Πρακτικά, οι εκλογικοί υπάλληλοι χρειάζονται χρόνο για να εκτυπώσουν και να ταχυδρομήσουν τα ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους πριν από τις προκριματικές εκλογές. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί την αποστολή ταχυδρομικών ψηφοδελτίων στους στρατιωτικούς και τους ψηφοφόρους του εξωτερικού τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από τις εκλογές – δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Σημειώνεται, πάντως, ότι η απόφαση των 133 σελίδων, η οποία δεν υπογράφηκε και εκδόθηκε από τους τέσσερις δικαστές της πλειοψηφίας, συγκέντρωσε τρεις διαφωνίες.

Οι διαφωνίες

Μάλιστα, ο επικεφαλής δικαστής Τζον Μποουτράιτ υποστήριξε ότι η αφαίρεση του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο θα απαιτούσε “καταδίκη που σχετίζεται με εξέγερση“. Ο Τραμπ παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, αλλά αθωώθηκε από τη Γερουσία. Και ενώ αντιμετωπίζει σωρεία ομοσπονδιακών και πολιτειακών ποινικών κατηγοριών που απορρέουν από τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τις εκλογές του 2020, δεν έχει ποτέ διωχθεί ποινικά για διάπραξη ή υποκίνηση εξέγερσης.

Από τους μειοψηφούντες, ο δικαστής Κάρλος Σαμούρ επανέλαβε τις ανησυχίες του Μποουτράιτ, αλλά προχώρησε παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο στερεί από τον Τραμπ τη δέουσα διαδικασία. “Ακόμα και αν είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας υποψήφιος διέπραξε φρικτές πράξεις στο παρελθόν -τολμώ να πω, συμμετείχε σε εξέγερση- πρέπει να υπάρχει διαδικαστική διαδικασία πριν κηρύξουμε το άτομο αυτό έκπτωτο από το να κατέχει δημόσιο αξίωμα“, έγραψε, ενώ η δικαστής Μαρία Μπέρκενκοττερ υποστήριξε ότι τα δικαστήρια του Κολοράντο δεν έχουν την αρμοδιότητα να εξετάσουν το ζήτημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr