ΗΠΑ: «Μπελάδες» και με τα Littoral Combat Ships

Όταν είχαν πρωτοπαρουσιαστεί, τα Littoral Combat Ships (Πλοία Παράκτιας Μάχης – LCS) της κλάσεως «Freedom», το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε θεωρήσει ότι λύνει ένα από τα βασικά προβλήματά του.

Τα αρχικά σχέδια

Τα LCS είχαν σχεδιαστεί ως μικρά, ευέλικτα και πολλαπλών χρήσεων σκάφη, τα οποία θα μπορούσαν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε παράκτιες ζώνες και θα επέτρεπαν στα μεγαλύτερα πλοία να κινούνται σε πιο ανοιχτές θάλασσες. Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάστηκαν δύο κλάσεις πλοίων, από δύο διαφορετικούς κατασκευαστές, η κλάση «Freedom» και η κλάση «Independence» που πήραν το όνομά τους από τα πρώτα σκάφη που κατασκευάστηκαν.

Το πρώτο LCS, το «Freedom» παραδώθηκε για δοκιμές στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2008, ωστόσο, σχεδόν αμέσως παρατηρήθηκαν εκατοντάδες απόκλίσεις από τα στάνταρ για το πλοίο, κάποιες από τις οποίες θεωρήθηκαν σημαντικές. Ωστόσο, το σκάφος εντάχθηκε σε κανονική υπηρεσία καθώς άρχισαν οι επιδιορθώσεις και, ταυτόχρονα, έγινε παραγγελία και για άλλα πλοία της κλάσεως. Αυτά, ωστόσο, μέχρι σήμερα καθώς το Ναυτικό φέρεται να θέλει να αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία από οκτώ έως δέκα πλοία της κλάσης.

Πολλά προβλήματα

Τρία άτομα με γνώση της υπόθεσης μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Politico και δήλωσαν ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα καταθέσει την αίτηση αυτή στο Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έτος 2023 του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Γιατί όμως οι ΗΠΑ θέλουν να αποσύρουν τα συγκεκριμένα πλοία LCS τόσο νωρίς; Σύμφωνα με τις πηγές, στα πλοία της κλάσης «Freedom» έχουν ανακύψει πάρα πολλά προβλήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν περιστατικά μηχανικών προβλημάτων, ελαττωματικών συστημάτων πρόωσης και προβλημάτων με τις μηχανές και είναι τόσα και τέτοια που υποχρέωσαν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα και πόρους στην συντήρηση, στην υποστήριξη και κατ’ επέκταση στη λειτουργία τους, σε βαθμό που από ότι φαίνεται όλα αυτά κρίνονται ασύμφορα.

Το… άτυχο «Little Rock»

Μάλιστα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παραδέχτηκε πέρσι ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες επιδιορθώσεις και επισκευές στα συστήματα πρόωσης σε όλα τα πλοία κλάσης Freedom που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα. Εάν τελικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προχωρήσει στο σχεδιασμό του, θα σημάνει ολική απόσυρση των πλοίων κλάσης Freedom, λίγα μόλις χρόνια μετά την παράδοσή τους και την ανάληψη ενεργούς υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη περίπτωση του πλοίου LCS «Little Rock» κλάσης Freedom, το οποίο προγραμμάτισε ταξίδι μετά από περίοδο συντήρησης διάρκειας 19 μηνών και στις 21 Ιανουαρίου αναχώρησε από το Ναύσταθμο του Μέιπορτ. Όμως μετά από μια ημέρα πλεύσης, εντοπίστηκαν αρκετές μηχανικές δυσλειτουργίες, ενώ ακόμα παρουσιάστηκε πρόβλημα και στα ηλεκτρικά του συστήματα για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα το σκάφος να επιστρέψει πίσω στο Ναύσταθμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr