Το δρόμο του Τζορτζ Μπους του νεώτερου φαίνεται ότι ακολουθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσον αφορά στη στελέχωση του υπουργείου Άμυνας, καθώς σταδιακά διαμορφώνεται το κυβερνητικό σχήμα.

«Ηγέτης» στο Ιράκ

Έτσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επικεφαλής στο Πεντάγωνο θα είναι ένας τετράστερος αφροαμερικανός στρατηγός ε.α., ο Λόιντ Όστιν ΙΙΙ, όπως επί Μπους νεώτερου είχε αναλάβει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Κόλιν Πάουελ. Και οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ, καθώς ο Όστιν ήταν είχε διατελέσει επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ (ο Πάουελ είχε ηγηθεί της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου»), ενώ είχε ηγηθεί και της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για Ιράκ, Αφγανιστάν, Υεμένη και Συρία.

Στρατιωτικός, όχι πολιτικός

Ο Όστιν, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2016, μετά από 41 χρόνια υπηρεσίας, θεωρείται εξαιρετικός στρατιωτικός, αλλά λιγότερο «πολιτικός» απ’ όσο ενδεχομένως χρειάζεται, καθώς το 2015 σε ακρόαση της Γερουσίας είχε παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων των ΗΠΑ για τη δημιουργία στρατού Συρίων μαχητών είχε φθάσει σε αδιέξοδο. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο Όστιν θα πρέπει να λάβει άδεια -εκτός από έγκριση- από το Κογκρέσο για να υπηρετήσει στη θέση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, όπως είχε συμβεί και με τον Τζιμ Ματις, τον πρώτο υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Τραμπ.

Και επιχειρηματίας

Ο Όστιν, αφού αποστρατεύθηκε, έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Raytheon Technologies, μιας από τις εταιρίες που αναλαμβάνει μεγάλες συμβάσεις για το Πεντάγωνο, μέλος του ΔΣ της Nucor, της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, και της εταιρείας υπηρεσιών υγείας Tenet. Έχει ιδρύσει εξάλλου τη δική του εταιρεία συμβούλων, την Austin Strategy Group. Εργάζεται ακόμη για τη φιλανθρωπική οργάνωση Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης.

Πηγή: economico.gr