Βρετανού υπουργού

Κατεπείγουσες συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αντίδραση της Δύσης σε πιθανή χρήση πυρηνικού όπλου από τη Μόσχα είχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και της Βρετανίας την Τρίτη, όπως επιβεβαίωσε εμμέσως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι την Τετάρτη.

Μη φυσιολογική και διεστραμμένη κατάσταση

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News σχετικά με την επείγουσα μετάβαση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας στην Ουάσιγκτον, εν μέσω φημών ότι το ταξίδι έγινε λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και την προμήθεια όπλων από το Ιράν για χρήση στην Ουκρανία, ο κ. Κλέβερλι δήλωσε:

«Αναπόφευκτα θα συζητούσαμε μια πλήρη σειρά πραγμάτων, αλλά τελικά αυτές οι συζητήσεις αποτελούν φυσιολογικό και κανονικό κομμάτι αυτού που είναι, ειλικρινά, μια πολύ… μη φυσιολογική και διεστραμμένη κατάσταση», είπε ο κορυφαίος Βρετανός διπλωμάτης, τονίζοντας το έκτακτο της περίπτωσης.

«Φυσικά υπάρχει επείγουσα ανάγκη, γιατί οι άμαχοι στοχοποιούνται με νέο τρόπο, και γι’ αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε. Και η απάντησή μας πρέπει να γίνει τάχιστα, κι υπάρχουν συνομιλίες που, ειλικρινά, δεν θέλει κανείς να κάνει μέσω τηλεφώνου», πρόσθεσε.

Την Τρίτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την έκτακτη συνάντηση του κ. Γουάλας με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου.

Η επίσκεψη Σάλιβαν και Γουάλας στην Ουκρανία 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι κ.κ. Γουάλας και Σάλιβαν συζήτησαν για «κοινά ζητήματα εθνικής ασφάλειας» στην Ουκρανία.

«Τόνισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία βοήθεια για την ασφάλεια καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι είπε από την πλευρά του πως ο κ. Γουάλας συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους «για το είδος των συζητήσεων που πραγματικά είναι απίστευτες, το γεγονός δηλαδή ότι είμαστε σε έναν καιρό που τέτοιες συζητήσεις καθίστανται απαραίτητες».

Το ταξίδι του Βρετανού υπουργού στις ΗΠΑ ήταν τόσο ξαφνικό ώστε αναγκάστηκε να ακυρώσει συνάντηση με Βρετανούς βουλευτές, εν μέσω σοβούσας κυβερνητικής κρίσης στο Λονδίνο.

Πηγή: The Guardian, Daily Mail

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr