Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σε βιντεοκλήση τη Δευτέρα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την “απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον “υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία”, σημειώνει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Από την πλευρά της η γαλλική προεδρία, σημειώνει ότι οι  ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της ασφάλειας.

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία τους στα κράτη της Βαλτικής

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα κράτη της Βαλτικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμός βρίσκονται καθ‘ οδόν.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας. Δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πρόθυμη να προχωρήσει με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή των συμμάχων στην Ευρώπη. Ο Γερμανός καγκελάριος φάνηκε να απορρίπτει πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία είναι “ουσιαστικής σημασίας”.

Πηγή: economico.gr