Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δέχθηκε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, μετά τις “εποικοδομητικές” και “ειλικρινείς” συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε “πολύ σαφές” κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν να αποσυνδεθούν από την Κίνα και υπήρξε συμφωνία οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να σημειώσουν πρόοδο σε διάφορα μέτωπα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι δεσμευμένη να οικοδομήσει μια “σταθερή, προβλέψιμη και εποικοδομητική” σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των δύο στο Πεκίνο.

Ο Τσιν κατέστησε επίσης σαφείς τις ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της Ταϊβάν, περιγράφοντάς το ως τον “σημαντικότερο κίνδυνο” στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας για τη μείωση του κινδύνου λανθασμένων υπολογισμών και οι δύο τους συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στην Ουάσινγκτον.

Ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κίνα εδώ και πέντε χρόνια, ο Μπλίνκεν είχε “ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες” με τον υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) Τσιν Γκανγκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πριν από τις συνομιλίες, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έβλεπαν λίγες πιθανότητες να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στον μακρύ κατάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.

“Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος λανθασμένης αντίληψης και λανθασμένων υπολογισμών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

“Ο υπουργός έθεσε μια σειρά από ζητήματα που μας απασχολούν, καθώς και ευκαιρίες για να διερευνήσουμε τη συνεργασία σε κοινά διακρατικά ζητήματα με τη ΛΔΚ, όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται”, πρόσθεσε ο Μίλερ σε δήλωσή του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr