ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παρέδωσαν στην Ρωσία «εγγυήσεις»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν παρέδωσε χθες το βράδυ στη Ρωσία την γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με το ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Ria Novosti τα οποία επικαλούνται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν έφτασε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για να παραδώσει την απάντηση της Ουάσινγκτον στα αιτήματα της Ρωσίας περί ασφάλειας, σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας νωρίτερα στην  Κρατική Δούμα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δημοσιεύσει την απάντηση των ΗΠΑ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, αν υπάρξει τέτοιο αίτημα. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ουσία και το περιεχόμενο της απάντησης της Ουάσινγκτον θα δημοσιοποιηθεί.

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται με διάλογο

Παράλληλα και το ΝΑΤΟ έστειλε την Τετάρτη στη Μόσχα τη γραπτή απάντησή του σχετικά με τα αιτήματα για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Καλούμε για άλλη μια φορά τη Ρωσία να αποκλιμακώσει άμεσα την κατάσταση. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Μόσχα και το ΝΑΤΟ να επαναφέρουν τα αντίστοιχα γραφεία τους στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα και να κάνουν πλήρη χρήση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για την προώθηση της διαφάνειας και τη μείωση των κινδύνων.

“Δεν είναι μυστικό ότι απέχουμε πολύ με τη Ρωσια”, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: Οι εντάσεις αυξάνονται. Βλέπουμς περισσότερα στρατεύματα στην Ουκρανία, γύρω από αυτήν και στη Λευκορωσία”.

«Σε επικίνδυνο σημείο η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη»

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό δήλωσε ότι η Ρωσία είχε λάβει προφορικά μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, “ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σ’ ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr