ΗΠΑ πτηνά

Πριν ακόμα οι ΗΠΑ κατορθώσουν να συνέλθουν από τη σφοδρότητα με την οποία τις έπληξε ο κοροναϊός, μια νέα επιδημία προκαλεί ρίγος και κυβερνώντες και επιστήμονες. Πρόκειται για μία επιδημία που αυτή τη φορά αυτή πλήττει τα πτηνά, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι η αιτία της ασθένειας παραμένει άγνωστη.

Από πότε ξεκίνησε το φαινόμενο

Την ώρα που οι άνθρωποι, αλλά και άλλα ζώα, παλεύουν με την Covid-19, πολλαπλά είδη πουλιών, κυρίως στην Ουάσιγκτον, εντοπίζονται νεκρά χωρίς κάποια προφανή αιτία.

Το φαινόμενο άρχισε να παρουσιάζεται τον Απρίλιο σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και οι ορνιθολόγοι προς το παρόν καταγράφουν μόνο ότι τα πουλιά που υποκύπτουν έχουν πρησμένα μάτια και νευρολογικά προβλήματα που τους προκαλούν απώλεια ισορροπίας.

Ασυνήθιστη επιδημία

Ο Τζιμ Μόνσμα, ιδρυτής και διευθυντής ενός κέντρου αποκατάστασης ζώων στην αμερικανική πρωτεύουσα, λέει ότι δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς πτηνά με προβλήματα στα μάτια, ωστόσο εδώ πρόκειται για «κάποια ασυνήθιστη επιδημία».

ΟΙ έλεγχοι στα νεκρά πουλιά προς το παρόν δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Έχουν αποκλειστεί διάφορες ενδεχόμενες αιτίες, όπως η ασθένεια του Δυτικού Νείλου. «Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα», παραδέχεται ο κ. Μόνσμα.

Το σενάριο με το τζιτζίκι

Μια θεωρία συνδέει το φαινόμενο με ένα είδος τζιτζικιού που πρωτοέκανε την εμφάνισή του τον Απρίλιο, ωστόσο τίποτε δεν έχει αποδειχθεί ακόμη.

Ο ρυθμός θανάτων των πτηνών ανησυχεί πολύ τους ειδικούς: «Χάνουμε τον πληθυσμό μας σε πτηνά σε ανησυχητικό επίπεδο» εξηγεί ο κ. Μόνσμα:

«Περίπου το ένα τρίτο των ειδών στην Αμερική μειώνεται σε αριθμό με ταχείς ρυθμούς, και αυτό επεκτείνεται και σε άλλα είδη, προσθέτει», τονίζοντας και ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό μπορεί να περάσει και στον άνθρωπο».

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από τη Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr