Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην 20η Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο, στη Γερουσία -την Κάτω Βουλή της χώρας- τρέχουν διαδικασίες που είναι εξίσου σημαντικές, ίσως και περισσότερο.

Όπως είναι γνωστό, μετά τις νίκες των Ράφαελ Γουόρνοκ και Τζον Όσοφ στη Τζόρτζια, πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν το πάνω χέρι στη Γερουσία, καθώς και τα δύο κόμματα έχουν από 50 Γερουσιαστές, αλλά η Καμάλα Χάρις είναι η προεδρεύουσα του σώματος με ψήφο.

Χειρουργικοί χερισμοί

Δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Κογκρέσο είναι σίγουρο ότι θα παίξει μείζονα ρόλο στην προεδρία Μπάιντεν, καθώς από εκεί θα περνούν όλοι οι νόμοι που θέλει να προωθήσει ο νέος πρόεδρος.

Ωστόσο, η οριακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία απαιτεί από το νέο αρχηγό της πλειοψηφίας, τον Γερουσιαστή Τσακ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη, κυριολεκτικά χειρουργικούς χειρισμούς για να αποφευχθούν δυσλειτουργίες και παρατράγουδα.

Έτσι, ενώ οι Μπάιντεν και Χάρις ετοιμάζονται για την ορκωμοσία, ο Σούμερ τρέχει για να οργανώσει επτά κρίσιμες κινήσεις, ώστε μόλις αναλάβει ο νέος πρόεδρος η Γερουσία να είναι έτοιμη να λειτουργήσει κανονικά.

Οι κινήσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. Να ορκίσει τους Όσοφ και Γουόρνοκ: πρώτα πρέπει να επικυρώσει τα αποτελέσματα η Τζόρτζια, κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος της εβδομάδας.
  2. Να αντικαταστήσει την Χάρις: τη θέση της θα πάρει στη Γερουσία ο ΥΠΕΣ της Καλιφόρνια, Άλεξ Παντίλα, ακόμα και την Τρίτη.
  3. Να αναλάβει επικεφαλής της πλειοψηφίας: αδύνατον πριν ορκιστεί η Χάρις.
  4. Να μοιράσει επιτροπές: σε συνεννόηση με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακ Κόνελ, πρέπει να τα βρουν ποιος θα πάρει ποια επιτροπή. Όλοι ελπίζουν ότι το «δεδικασμένο» του 2000 θα αποτελέσει οδηγό.
  5. Να αρχίσει τις διαδικασίες έγκρισης: υπουργοί, διοικητές και διευθυντές υπηρεσιών και σχεδόν όλη η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να έχει την έγκριση της Γερουσίας. Την Τρίτη αρχίζουν για τους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας, Οικονομικών και Εθνικών Πληροφοριών.
  6. Να σχεδιάσει την αποπομπή Τραμπ: η δίκη του απερχόμενου προέδρου θα γίνει από τη Γερουσία, αλλά θα καταναλώσει πολύτιμο χρόνο από τον Μπάιντεν.
  7. Να αρχίσει το νομοθετικό έργο: πρώτο νομοσχέδιο, το πλάνο Μπάιντεν για την πανδημία του κοροναϊού, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, o Σούμερ και η Νάνσι Πελόζι  που προεδρεύει της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν θα έχουν καθόλου χρόνια για πανηγύρια.

Πηγή: economico.gr