Τη μοίρα του Κέβιν Μακάρθι φαίνεται ότι θα έχει και ο διάδοχός του στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, μετά την αποτροπή του “κλεισίματος” της κυβέρνησης που επιτεύχθηκε παρά τις προσπάθειες των ακραίων Ρεπουμπλικάνων να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Κατ’ αρχάς η είδηση: η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή ένα τεράστιο πακέτο δαπανών για την πλήρη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τον Σεπτέμβριο, στέλνοντάς το στη Γερουσία πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 12ης βραδινής για την αποτροπή μερικής αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η Βουλή  ενέκρινε το πακέτο ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίς την Πέμπτη, με ψήφους 286 έναντι 134. Το πακέτο ενσωματώνει έξι νομοσχέδια δαπανών για τη χρηματοδότηση περίπου των τριών τετάρτων της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους. Ένα άλλο πακέτο που χρηματοδοτεί το υπόλοιπο της κυβέρνησης πέρασε από το Κογκρέσο πριν από δύο εβδομάδες.

Μπάχαλο

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων καταψήφισε το μέτρο, με τους συντηρητικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων να αντιτίθενται στα επίπεδα χρηματοδότησης της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον με την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρήματα για τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικής Ασφάλειας, Άμυνας, Εργασίας και Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, καθώς και κονδύλια για τις ξένες επιχειρήσεις, τις οικονομικές υπηρεσίες και τη νομοθετική εξουσία. Το πολιτικό δράμα για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης ήταν το τελευταίο παράδειγμα των εσωτερικών διαιρέσεων εντός της ολοένα και πιο ισχνής ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, η οποία έχει αναγκάσει τους ηγέτες του κόμματος να βασίζονται στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει η νομοθεσία.

Οι Δημοκρατικοί υπερψήφισαν το νομοσχέδιο της Παρασκευής με 185 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά, σε σύγκριση με την κατανομή 101 προς 112 μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Η τραμπική βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, Ρεπουμπλικανή από τη Τζόρτζια, προανήγγειλε μια πιθανή ψήφο δυσπιστίας κατά του Τζόνσον, καταθέτοντας μια πρόταση εκκένωσης που η Βουλή θα μπορούσε να αναγκαστεί να εξετάσει μετά την επερχόμενη διακοπή των δύο εβδομάδων. Η πρόταση είναι ο ίδιος ελιγμός που χρησιμοποίησαν μια χούφτα Ρεπουμπλικάνοι για να εκδιώξουν τον Κέβιν ΜακΚάρθι από την προεδρία της Βουλής τον Οκτώβριο.

“Προειδοποίηση”

Κατέθεσα σήμερα την πρόταση εκκένωσης, αλλά είναι περισσότερο μια προειδοποίηση“, δήλωσε ο Γκριν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων φέρνει το Κογκρέσο ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό μιας μάχης για τις δαπάνες που συνεχίζεται έξι μήνες μετά την έναρξη του οικονομικού έτους, η οποία ανάγκασε τους νομοθέτες να βασίζονται επανειλημμένα σε βραχυπρόθεσμες παρατάσεις χρηματοδότησης για να διατηρήσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης από τον Οκτώβριο.

Ο Τζόνσον, Ρεπουμπλικάνος από τη Λουιζιάνα, παραιτήθηκε από τον κανόνα των 72 ωρών που δίνει χρόνο στους νομοθέτες να διαβάσουν τη νομοθεσία πριν από την ψηφοφορία, προκειμένου να την περάσει από τη γραμμή του τερματισμού και να τη στείλει στη Γερουσία, δίνοντας στο ανώτερο σώμα μόλις λίγες ώρες πριν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα. Οι κανόνες της Γερουσίας που επιτρέπουν σε έναν μόνο νομοθέτη να αντιταχθεί στην επιτάχυνση της ψήφισης ενός νομοσχεδίου θα μπορούσαν να μεταθέσουν την ψηφοφορία στο Σάββατο.

Επίκειται λύση

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης πιθανό να ζητήσουν ψηφοφορίες επί τροπολογιών με αντάλλαγμα την επιτάχυνση της διαδικασίας, όπως έκαναν με το τελευταίο νομοσχέδιο χρηματοδότησης. Η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, η κορυφαία Ρεπουμπλικανή στην επιτροπή πιστώσεων της Γερουσίας, προέβλεψε ότι η άνω βουλή θα μπορούσε να διεξαγάγει ψηφοφορίες τροπολογιών ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής. Μια σύντομη διακοπή της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορεί να μην προκαλέσει διαταραχές.

Όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης λίγες ώρες μετά από μια παρόμοια προθεσμία αναστολής λειτουργίας νωρίτερα αυτό το μήνα, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού δήλωσε ότι οι υπηρεσίες δεν θα κλείσουν και θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, δεδομένου ότι ήταν σαφές ότι επίκειται λύση. Μετά από καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, οι επιτροπές πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας κυκλοφόρησαν το δεύτερο πακέτο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Νίκες για… δύο

Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί διεκδίκησαν νίκες στο πακέτο. Οι Δημοκρατικοί ανέδειξαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα παιδικής μέριμνας και εκπαίδευσης, την ιατρική έρευνα, την ψυχική υγεία και την παράταση του Προεδρικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS, μια πρωτοβουλία γνωστή ως PEPFAR, η οποία πιστώνεται με τη διάσωση 25 εκατομμυρίων ζωών παγκοσμίως. “Έπρεπε να εργαστούμε μέσα σε δύσκολους δημοσιονομικούς περιορισμούς – αλλά αυτός ο διακομματικός συμβιβασμός θα κρατήσει τη χώρα μας να προχωρήσει μπροστά“, ανέφερε η γερουσιαστής Πάτι Μάρεϊ, η κορυφαία Δημοκρατική υπεύθυνη για την έγκριση κονδυλίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τόνισαν τη χρηματοδότηση για τους πράκτορες της Συνοριοφυλακής και περισσότερες κλίνες κράτησης, καθώς και την απαγόρευση της χρηματοδότησης της UNRWA, της κύριας ανθρωπιστικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στη Γάζα, μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αρκετές συντηρητικές πολιτικές νίκες. Εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαγορεύσει τις σόμπες αερίου, θέτει περιορισμούς στο ποιες σημαίες μπορούν να κυματίζουν πάνω από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και διατηρεί μια διάταξη που απαγορεύει στα ομοσπονδιακά κονδύλια να καλύπτουν υπηρεσίες αμβλώσεων.

Ανάποδα η κλεψύδρα

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων πέτυχαν σημαντικές νίκες συντηρητικών πολιτικών, απέρριψαν ακραίες προτάσεις των Δημοκρατικών και επέβαλαν σημαντικές περικοπές σε σπάταλες υπηρεσίες και προγράμματα, ενώ ενίσχυσαν την ασφάλεια των συνόρων και την εθνική άμυνα“, ανέφερε ο Τζόνσον σε δήλωσή του. Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Χακίμ Τζέφρις, Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η “συντριπτική πλειοψηφία” των συντηρητικών πολιτικών προτάσεων δεν μπήκε στο νομοσχέδιο.

Ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόσωπος Άντι Ογκλς από το Τενεσί δήλωσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θέτει σε κίνδυνο την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών. “Κάποιοι θα πουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά είναι σαφές ότι οι Δημοκρατικοί κατέχουν το σφυρί του προέδρου“, δήλωσε ο Ογκλς, προσθέτοντας ότι η ψήφισή του “πιθανότατα θα καθορίσει ποιος θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτό το νομοσχέδιο θα καθορίσει σίγουρα ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος“. Πλέον η κλεψύδρα μετράει ανάποδα για τον Τζόνσον

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr