Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης – στο 2,25% – προχώρησε την Τετάρτη η Federal Reserve. Όπως υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας λίγο μετά την απόφαση, η Federal Reserve διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και την αποφασιστικότητα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% 

Ο διοικητής της Fed υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι η κατάλληλη στρατηγική θα είναι για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. “Ο ρυθμός των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη της οικονομίας”, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι “άλλη μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση” ενδεχομένως να είναι η κατάλληλη προσέγγιση στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Επιβράδυνση, όχι ύφεση στις ΗΠΑ

Για την πορεία της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι παρά την επιβράδυνση των τελευταίων μηνών, οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση.

“Η ανάπτυξη επιβραδύνει μετά τους ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς του περασμένου έτους, ενώ η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή”, σημείωσε.

“Βλέπουμε αποδυνάμωση ή κάποια επιβράδυνση στην οικονομία, αλλά υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Η ζήτηση είναι ακόμα ισχυρή και η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά την επιβράδυνση του β’ τριμήνου. Η ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι ο στόχος μας, είναι μια πρόκληση, αλλά αυτό επιδιώκουμε”, ανέφερε.

“Ισχυρή δέσμευση” για επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο – όταν ξεκίνησε η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης – η Fed έχει συνολικά αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 225 μονάδες βάσης.

Στην ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας υπογραμμίζει την “ισχυρή δέσμευση” για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, ενώ τονίζει ότι δίνει “ιδιαίτερη προσοχή στους πληθωριστικούς κινδύνους”. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει παράλληλα ότι περιμένει να χρειαστούν “και νέες αυξήσεις στα επιτόκια”, ενώ σημειώνει ότι θα προσαρμόσει την πολιτική της αν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.

Πηγή: economico.gr