Οι “κολοσσοί” των πιστωτικών καρτών, η Visa, η Mastercard, καθώς και οι τράπεζες που εκδίδουν τις κάρτες τους, προχώρησαν σε διευθέτηση μιας ομοσπονδιακής αγωγής δεκαετιών στη Νέα Υόρκη που ασκήθηκε από εμπόρους για τις υψηλές χρεώσεις προμηθειών.

Ο διακανονισμός, ο οποίος ισχύει μόνο για τους εμπόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μειώσει τις χρεώσεις που καταβάλλουν οι έμποροι στη Visa και τη Mastercard κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που οι έμποροι κατέθεσαν για πρώτη φορά την αγωγή το 2005.

Πώς αντέδρασαν οι εταιρείες

Αυτή η συμφωνία κλείνει μια μακροχρόνια διαμάχη, παρέχοντας ουσιαστική ασφάλεια και αξία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την αποδοχή των προγραμμάτων καρτών“, δήλωσε ο Ρομπ Μπίαρντ, επικεφαλής νομικός σύμβουλος και γενικός σύμβουλος της Mastercard.

Καθώς το δικαστήριο εξετάζει τον διακανονισμό, θα επικεντρώσουμε την ενέργειά μας στο να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες, τις μικρές επιχειρήσεις και όλους τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αυτό που περιμένουν από τη Mastercard – μια καλύτερη εμπειρία πληρωμών, ισχυρή αξία και ηρεμία“, σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Κιμ Λόρενς, πρόεδρος της Visa North American δήλωσε ότι οι πελάτες θα επωφεληθούν τελικά από τη μείωση των τελών σάρωσης, δεδομένου ότι το κόστος αυτό συχνά μετακυλιόταν σε αυτούς. “Κάνουμε αυτές τις παραχωρήσεις διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια, την προστασία, την καινοτομία, την προστασία, τις ανταμοιβές και την πρόσβαση στην πίστωση που είναι τόσο σημαντικές για εκατομμύρια Αμερικανούς και για την οικονομία μας“, ανέφερε η Λόρενς σε δήλωσή της.

Τα “τελή σάρωσης”

Οι προμήθειες αυτές, γνωστές ως “τέλη σάρωσης” (swipe fees) συχνά κοστίζουν στους εμπόρους περίπου 2% της συνολικής συναλλαγής που πραγματοποιεί ο πελάτης στο σύνολο της αγοράς του, αλλά για ορισμένες κάρτες υψηλότερης ποιότητας, το τέλος σάρωσης μπορεί να ανέλθει στο 4%, σύμφωνα με την National Retail Federation.Ο διακανονισμός θα μπορούσε να μειώσει αυτά τα τέλη για τους εμπόρους κατά τουλάχιστον 0,04 ποσοστιαίες μονάδες για τουλάχιστον τρία χρόνια και το τρέχον ποσοστό για έως και πέντε χρόνια.

H συμφωνία θα επιτρέψει επίσης στους εμπόρους λιανικής να χρεώνουν διαφορετικές τιμές στους καταναλωτές, με βάση την πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιούν. Επί του παρόντος, οι έμποροι μπορούν να χρεώνουν επιπλέον προμήθεια για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν κάρτες American Express, αλλά η Visa και η Mastercard τους έχουν εμποδίσει να το κάνουν για τους χρήστες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr