Στην αποκάλυψη ότι η εταιρεία Honeywell αποκάλυψε τεχνολογικές πληροφορίες για διάφορα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προχώρησε το γνωστό site The Drive, αναφέροντας ότι το Πεντάγωνο ήδη «έριξε καμπάνα» στην εταιρεία.

Βαρύ πρόστιμο

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύφθηκε, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαπίστωσαν ότι η εταιρεία πραγματοποίησε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούσαν συστήματα τεχνολογίας και ανταλλακτικών διαφόρων αεροσκαφών, πυραύλων, αρμάτων μάχης, γεγονός που παραβίαζε όχι μόνο διατάξεις του νόμου που αφορά τον έλεγχο σε εξαγωγές όπλων (AECA) αλλά και τους κανονισμούς του International Traffic in Arms Regulations (ITAR).

Η «διαρροή» πληροφοριών αφορούσε μεταξύ άλλων στα λειτουργικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του τεθωρακισμένου άρματος μάχης M1A1 Abrams, των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και F-22, αλλά και του στρατηγικού βομβαρδιστικού B-1 Lancer σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Όπως ήταν φυσικό, κάτι τέτοιο συνεπαγόταν πλήγμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που αρνήθηκε η εταιρεία, ωστόσο οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η Honeywell θα πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια θα διοχετευθύν σε «διορθωτικά μέτρα για συμμόρφωση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι «διαρροές»

Σημειώνεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας έγιναν γνωστές «εθελοντικά» από την ίδια την Honeywell στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που οι Αμερικανοί έλαβαν υπόψη και έτσι δεν προχώρησαν σε περαιτέρω κυρώσεις ή ποινές. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την υπόθεση αναφέρει πως:

«Ο διακανονισμός καταδεικνύει το ρόλο του Υπουργείου στην ενίσχυση και την προστασία της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών δεδομένων και πληροφοριών, από μη εξουσιοδοτημένες εξαγωγές. Η Honeywell αποκάλυψε εθελοντικά στο Τμήμα τις φερόμενες παραβιάσεις που επιλύονται βάσει αυτού του διακανονισμού. Η Honeywell αναγνώρισε επίσης τη σοβαρή φύση των φερόμενων παραβιάσεων».

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στις εθελοντικές εκθέσεις που δημοσίευσε η Honeywell, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εξαγωγές χωρίς εξουσιοδότηση, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, περίπου 71 σχεδίων που εντάσσονταν στο καθεστώς ελέγχου και προστασίας από τους διεθνείς κανονισμούς (ITAR). Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία αποκάλυψε ένα δεύτερο σύνολο μη εγκεκριμένων εξαγωγών «που ήταν παρόμοια με τις παραβιάσεις που αποκαλύφθηκαν στην πρώτη εθελοντική έκθεση της», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η «καυτή» λίστα

Όλες αυτές οι φερόμενες εξαγωγές είχαν να κάνουν με σχέδια που περιείχαν δεδομένα τεχνικής φύσεως για την κατασκευή τμημάτων ή και ανταλλακτικών που αφορούσαν έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και άλλων οχημάτων, όπως άρματα μάχης. Αυτή είναι η λίστα με μερικά από τα μαχητικά, ελικόπτερα, άλλων ειδών αεροσκάφη, οπλικά συστήματα, οι πληροφορίες των οποίων «έφτασαν» στα χέρια της Κίνας:

F-35 Joint Strike Fighter
B-1B Lancer Long-Range Strategic Bomber
F-22 Raptor
C-130
A-7H Corsair A
A-10
Ελικόπτερο Apache Longbow
Άρμα μάχης M1A1 Abrams
Πυραύλος Tomahawk
T55 Turboshaft Engine

Πλέον το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν οι πληροφορίες που περιείχαν τα «πακέτα» που εξήγαγε η εταιρεία αγγίζουν απόρρητα ζητήματα ασφαλείας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το A-7H Corsair είχε κατασκευαστεί αποκλειστικά για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, το μαχητικό αεροσκάφος έχει αποσυρθεί από το 2014.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr