Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια, ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου, ο οποίος προπτικά θα συνδέει την αρκτική Ρωσία με την Ινδία, συνδεόντας, ταυτόχρονα το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ο σχεδιασμός του οποίου πάει σχεδόν 20 χρόνια πριν, έκανε άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση και ολοκλήρωσή του.

Υπογραφή συμφωνίας

Έτσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Εμπραχίμ Ραϊσί επέβλεψαν, μέσω βιντεοσύνδεσης, την υπογραφή συμφωνίας για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή ιρανικής σιδηροδρομικής γραμμής στο πλαίσιο της υλοποίησης του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου. Ο σιδηρόδρομος Ραστ-Αστάρα θεωρείται σημαντικό κομμάτι αυτού του διαδρόμου, που στόχο έχει να συνδέσει την Ινδία, το Ιράν, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες μέσω σιδηροδρόμου και διά θαλάσσης – μια οδός που, σύμφωνα με τη Ρωσία, θεωρείται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τη Διώρυγα του Σουέζ ως βασική παγκόσμια εμπορική δίοδος.

«Η ξεχωριστή αυτή αρτηρία μεταφοράς Βορρά-Νότου, της οποίας ο σιδηρόδρομος Ραστ-Αστάρα θα αποτελέσει τμήμα, θα βοηθήσει στη σημαντική εκτροπή της παγκόσμιας ροής μεταφορών», δήλωσε ο Πούτιν. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο σιδηρόδρομος των 162 χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής της Κασπίας Θάλασσας θα βοηθήσει να συνδεθούν ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική με ιρανικά λιμάνια στον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο. «Χωρίς αμφιβολία, η συμφωνία είναι σημαντικό και στρατηγικό βήμα στην κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας», δήλωσε ο Ραϊσί.

Γεωπολιτικές ανατροπές

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς τους δεσμούς υπό την πίεση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης που έχουν επιβληθεί σε αυτές τις χώρες, τις οποίες και οι δύο χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητες. Η υπογραφή αυτή που έπεσε μεταξύ Μόσχας και Ιράν, ωστόσο, εκτός από αυτή καθαυτή την εμπορική σημασία της, αποκτά και ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, καθώς δύο χώρες που βρίσκονται «απέναντι» στη Δύση -που θεωρούνται «παρίες»- εκκινούν ένα σχέδιο το οποίο θεωρείται ανταγωνιστικό της διώρυγας του Σουέζ.

Προσθέτοντας στα παραπάνω και το σχέδιο «Belt and Road» της Κίνας, είναι προφανές ότι σε γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, η Ανατολή -συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας- επιχειρεί να ανατρέψει συνολικά τις εμπορικές ισορροπίες του πλανήτη, αλλάζοντας τους δρόμους της μεταφοράς των εμπορευμάτων, άρα του χρήματος, άρα της λεγόμενης «μαλακής ισχύος». Το γεγονός, δε, ότι στο σχέδιο του Διεθνούς Διαδρόμου συμμετέχει και η Ινδία, προφανώς περιπλέκει τα πράγματα, καθώς το Νέο Δελχι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τη Δύση, αλλά κρατά το βλέμμα στραμμένο και προς ανατολάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr