Ταμείο Ανάκαμψης

Κατατέθηκαν τη Δευτέρα στα κρατικά ταμεία τα 4 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ξεκινά η διαδικασία απορρόφησης των πόρων

Μετά την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 13% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά και επισήμως  η διαδικασία απορρόφησης των πόρων που θα δώσουν στην οικονομία καύσιμα 30,5 δισ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “οι πόροι αυτοί, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αξιοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας».

Ψηλά ο πήχης 

Αρμόδιοι παράγοντες, οικονομικό επιτελείο και από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και φυσικά για τον αντίκτυπο των έργων και των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα αλλα και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η σοβαρή ένεση ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για την επόμενη επταετία δίνει το έναυσμα του διετούς κυβερνητικού αγώνα δρόμου όπου η αποτελεσματικότητα του – μαζί με την πορεία της οικονομίας και της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών κλπ- αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που θα κρίνει και το πολιτικό πεδίο στις επόμενες κάλπες.

Εν ολίγοις η πορεία της οικονομίας και παράλληλα τα τεστ στην διαχείριση γενικότερα των κρίσεων είναι η κρίσιμη “πίστα” της κυβερνητικής θητείας.

Τα κονδύλια για κάθε χρόνο

Ο σχεδιασμός είναι η εισροή πόρων περί τα 7,8 δισ. ευρώ φετος και στη συνέχεια οι ετήσιες εισροές θα είναι στα 5,31 δισ. ευρώ για την πενταετία από το 2022 έως και το 2026.

Το κυβερνητικό μήνυμα είναι πως τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύουν να μειώσουν το επενδυτικό κενό της χώρας, όπου με κινητήριο δύναμη τα 12,7 δισ. Ευρώ των δανείων του σχεδίου θα κινητοποιηθούν διπλάσιοι επενδυτικοί πόροι 60 δισ. Ευρώ αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου μπορεί να φέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% έως το 2026 η οποία μπορεί να φτάσει και το 9,9% σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα (20 ετών).

Τα δάνεια που θα διοχετευθούν μέσω των εμπορικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών φορέων θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις και έργα άνω των 20 δισ. ευρώ με στόχευση την πράσινη μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία και έρευνα, εξωστρέφεια και αύξηση μεγέθους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγωγών.

Στο 50% η μέγιστη χρηματοδότηση 

Η μέγιστη χρηματοδότηση θα είναι 50%, και η συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως. Προβλέπεται μακροχρόνια περίοδος αποπληρωμής (10 έως 12 έτη) καθώς και περίοδος χάριτος (έως 2 έτη). Το κόστος δανεισμού θα κυμαίνεται μεταξύ 0,2% και 0,4%.

Οι επιδοτήσεις που θα γίνουν μεσω προσκλήσεων θα διανεμηθούν σε παρεμβάσεις για την πράσινη μετάβαση, το ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ενώ θα περιέχουν δημόσια έργα μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών.

Που πάνε τα 4 δις. ευρώ

Από τα 4 δισ. ευρώ ( 2,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,6 δισ. δάνεια) θα χρηματοδοτηθούν τα πρώτα 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.

Μερικά από τα χρηματοδοτούμενα έργα είναι τα ακόλουθα:

  • Διασφάλιση της πράσινης μετάβασης: 645 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης με τις Κυκλάδες, αυξάνοντας το δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ικανότητα αποθήκευσης.
  • Στήριξη της ψηφιακής μετάβασης: μέτρα ύψους 375 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, ιδίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και θα στηρίξουν την αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.
  • Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας: 740 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην ενίσχυση ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με στόχο την αύξηση της πλήρους απασχόλησης, μεταξύ άλλων για τους μακροχρόνια ανέργους και τα μειονεκτούντα άτομα.
  • Τα 627 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στη βελτίωση και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης· την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών· και τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr