Το 1984 ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε μια εφιαλτική πρόβλεψη για το μέλλον μέσα από την ταινία «Terminator» όπου ένα ρομπότ κυνηγούσε για να σκοτώσει μια γυναίκα, προκειμένου να αποτρέψει τη γέννηση του παιδιού της.

Ο «Εξολοθρευτής», αν και εξωτερικά είχε ανθρώπινη μορφή, κάτω από αυτήν έκρυβε ένα μηχάνημα, το οποίο εκτελούσε μεν εντολές, αλλά είχε απόλυτη αυτονομία, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα επιτύγχανε τον στόχο του.

Πόσο μακριά βρισκόμαστε από τον εφιαλτικό κόσμο του «Εξολοθρευτή»; Όχι και πολύ, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφει τη δράση αυτόνομων drones κατά στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Επίθεση από σμήνος drones

Αν και η έκθεση δεν είναι κατηγορηματική ως προς τα συμπεράσματά της, η κεντρική ιδέα της είναι ότι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που υποχωρούσαν μετά την αποτυχία κατάληψης της Τρίπολης δέχθηκαν επίθεση από σμήνος drones.

Μάλιστα, κάποια από αυτά τα drones ήταν αυτόνομα, δηλαδή ακολουθούσαν προγραμματισμό κυνηγιού και εξουδετέρωσης αντιπάλου χωρίς να έχουν επικοινωνία με τους ανθρώπους που τα ελέγχουν.

Ασαφές το επίπεδο αυτονομίας

Η έκθεση, πάντως, δεν ξεκαθαρίζει το επίπεδο αυτονομίας των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων που επιτέθηκαν στους άνδρες του Χαφτάρ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί και να τελούσαν υπό ανθρώπινο έλεγχο την ώρα της επίθεσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα drones αυτά ήταν τύπου «Kargu-2», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει στη Λιβύη, προκειμένου να ενισχύσουν τους στρατιώτες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του αλ Σάρατζ.

«Drones δολοφόνοι»

Κάποια από τα drones ταυτοποιήθηκαν ως «drones δολοφόνοι», τα οποία είναι εφοδιασμένα με εκρηκτικά και όταν εντοπίσουν αντίπαλο, εφορμούν κατά πάνω του και εκρήγνυνται προκαλώντας υλικές ζημιές και ενίοτε απώλειες.

Πολλοί ζητούν να απαγορευθεί η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων καθώς θεωρείται ότι ακόμα δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν στρατιωτικούς από πολιτικούς στόχους.

Πληροφορίες: Russia Today

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr