Ο Μενέντεζ προωθεί συμμαχίεςυπέρ της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον

Ισχυρές συμμαχίες διαμορφώνονται στην Ουάσιγκτον οι οποίες προωθούν τη συνεργασία 3+1 μεταξύ  Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη από την Επιτροπή Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον σταθερά υπέρμαχο των ελληνικών θέσεων, γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προωθείται μια νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση των τουρκικών F-35 στη χώρα μας.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξή του προς την “Καθημερινή” (Αλέξης Παπαχελάς) “ένα βασικό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου είναι η σύσταση μιας διακοινοβουλευτικής ομάδας, που θα περιλαμβάνει εκλεγμένους αξιωματούχους από το κυπριακό, το ελληνικό, το ισραηλινό και το αμερικανικό νομοθετικό σώμα“. Η εξέλιξη αυτή, κατά τον κ. Μενέντεζ, επιτρέπει στο Κογκρέσο να διαδραματίσει “ενισχυμένο ρόλο στην προώθηση του 3+1”.

Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο

Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δ) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρ) με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

  • Για το θέμα αυτό, πληροφορίες από την Ουάσιγκτον επιμένουν ότι στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι η ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας, πέραν των υφιστάμενων ή υπό εξέλιξη συμφωνιών, με την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 και παροχή ειδικών χαμηλότοκων δανείων που σχετίζονται τόσο με την αγορά αυτή όσο και με την εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Η διμερής σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη και η αμυντική συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα» τονίζει ο κ. Μενέντεζ. «Πιστεύω ότι η Αθήνα είναι το “κλειδί”, λόγω μιας συρροής παραγόντων. Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς εταίρους σε όλο το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα. Παρομοίως, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ισχυρούς εταίρους σε όλο το πολιτικό φάσμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να εδραιώσουμε αυτά τα οφέλη, ώστε η σχέση να συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον. Με τη συνεργασία 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών στον πυρήνα της, δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητες αυτών των σχέσεων και της συνεργασίας μας στην περιοχή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr