Η ανάληψη της ευθύνης για το σφαγείο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από το ISIS-K, ή ISIS της επαρχίας Κορασάν του Αφγανιστάν, πέραν του ότι επιβεβαίωσε όσους προειδοποιούσαν για τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα της χώρας, ζωντάνεψε τους χειρότερους εφιάλτες της Δύσης, καθώς η συγκεκριμένη εξτρεμιστική τζιχαντιστική ομάδα κάνει τους Ταλιμπάν να μοιάζουν κυριολεκτικά μετριοπαθείς.

Το άγριο παρακλάδι του ISIS

Το ISIS-K ιδρύθηκε το 2015, όταν το «κανονικό» ISIS βρισκόταν στο ζενίθ του, και πήρε το όνομά του από το Κορασάν, το ιστορικό όνομα μιας περιοχής της κεντρικής Ασίας που περιλαμβάνει και το Αφγανιστάν. Έχοντας την υποστήριξη του πυρήνα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, το αφγανικό παρακλάδι του άρχισε σε χρόνο μηδέν τις επιθέσεις κατά στόχων αμάχων και ανθρωπιστικής βοήθειας και η αγριότητά του ξεπερνά κάθε φαντασία, καθώς, μεταξύ άλλων έχει πραγματοποιήσει επίθεση σε μαιευτήριο σκοτώνοντας, σύμφωνα με αναφορές, εγκύους και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα μέλη και ο αρχηγός

Τα μέλη του ISIS-K προέρχονται από τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ αντλεί και από… απογοητευμένους Ταλιμπάν, οι οποίοι θεωρούν ότι η οργάνωσή τους δεν είναι επαρκώς ακραία. Το ISIS-K θεωρεί τους Ταλιμπάν αποστάτες από τον ορθό δρόμο του Ισλάμ και αποκήρυξαν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ο τρέχων ηγέτης των τρομοκρατών είναι ο Σαχάμπ-αλ-Μουχατζίρ και η δύναμή του στη χώρα υπολογίζεται μεταξύ των 1.500 και των 2.000 ανδρών. Επίκεντρο της δραστηριότητάς του είναι η επαρχία Νανγκαρχάρ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα μονοπατια των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου που συνδέουν το Αφγανιστάν με το Πακιστάν.

Ο «ομφάλιος λώρος»

Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του ISIS-K αποστρέφονται τους Ταλιμπάν ως… ήπιους, οι δύο οργανώσεις έχουν, κατά τα φαινόμενα, διαύλους επικοινωνίας, μέσω του Χαλίλ Χακάνι, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και είναι επικηρυγμένος για πέντε εκατομμύρια δολάρια. Ο Χακάνι φέρεται να συντόνισε κοινές επιθέσεις των δύο οργανώσεων μέσα στο Αφγανιστάν το 2019 και το 2020, ενώ αναλυτές υπενθυμίζουν ότι μόλις κατέλαβαν την Καμπούλ, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Ταλιμπάν ήταν να ανοίξουν τις φυλακές και να απελευθερώσουν κρατουμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη του ISIS-K, όπως και των Ταλιμπάν.

Το χτύπημα με την ΜΟΑΒ

To 2017 οι ΗΠΑ, απηυδησμένες από τα χτυπήματα των μελών του ISIS-K, πήραν τη μεγάλη απόφαση: χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη συμβατική βόμβα που διαθέτουν, την GBU-43/B, γνωστή και ως «ΜΟΑΒ» από τα αρχικά «Massive Ordnance Air Blast», αλλά και την παράφραση «Mother Of All Bombs», προκειμένου να διαλύσουν ένα σύμπλεγμα στοών και σπηλαίων στην επαρχία Νανγκαρχάρ. Από το καταστροφικό χτύπημα που άφησε πίσω του σεληνιακό τοπίο, σκοτώθηκαν 36 μέλη του ISIS-K και η οργάνωση αναγκάστηκε να «αποκεντρωθεί», προκειμένου να συνεχίσει το τρομοκρατικό έργο της, ενώ υπέστη και σχετική καθίζηση με την ήττα του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Πραγματική απειλή

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το ISIS-K παραμένει μια πραγματική απειλή στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή, καθώς εκτιμάται ότι πραγματοποίησε μόνο μέσα στο 2021 περίπου 77 επιθέσεις, έναντι μόλις 21 το 2020. Η πίστη των μελών του στην παγκόσμια τζιχάντ, η αγριότητα των επιθέσεών του και ο φανατισμός το καθιστούν έναν σοβαρότατο κίνδυνο όχι μόνο για τους Δυτικούς και τους Αφγανούς που είχαν συνεργαστεί μαζί τους, αλλά και για τους ίδιους τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι, αν και προέρχονται από το ίδιο εξτρεμιστικό μείγμα, το ISIS-K είναι πολύ πιο ακραίο και αδίστακτο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr