Τo Junts, το αυτονομιστικό κόμμα της Καταλωνίας  ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) για να διευκολύνει την εκλογή της Φρανσίνα Αρμενγκόλ ως προέδρου του κοινοβουλίου, γεγονός που θεωρείται ««προάγγελος» στήριξης κυβέρνησης μειοψηφίας. 

Μετά από ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι του κόμματος της Καταλωνίας ανακοίνωσαν ότι ικανοποιήθηκαν όροι που είχαν τεθεί ώστε να υποστηριχθεί η Αρμενγκολ για την προεδρία. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στην ημέρα (17/08)

To PSOE του Σάντσεθ, που μαζί με το Sumar διαθέτουν 152 έδρες, θα χρειαστεί τις 14 κοινοβουλευτικές ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya-ERC) και Junts, του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.

Στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Χάνει την ευκαιρία το Λαϊκό Κόμμα 

Υστερα από σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με το ΡΡ, η ηγεσία του Vox ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι οι 33 βουλευτές του «θα υποστηρίξουν τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» που θα αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE του Πέδρο Σάντσεθ με τα αυτονομιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών, κάτι που για την ισπανική Ακροδεξιά θα ισοδυναμούσε με «κυβέρνηση εθνικής καταστροφής».

Παρότι ο αρχηγός του Vox, Σαντιάγκο Αμπασκάλ, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αξιωματούχος του κόμματος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας διευκρίνισε ότι η ηγεσία του δεν αξιώνει πλέον υπουργεία στην κυβέρνηση του ΡΡ προκειμένου να διευκολύνει τον αρχηγό του, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό να προσεταιριστεί συμμάχους. Ο γενικός συντονιστής του ΡΡ, Ελίας Μπεντόντο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μετά την αλλαγή στάσης του Vox θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή μικρότερων τοπικών κομμάτων σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι ελπίδες αυτές της Δεξιάς κράτησαν πολύ λίγο. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μπεντόντο, το αυτονομιστικό κόμμα των Βάσκων PNV δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει κυβέρνηση του ΡΡ, έστω και χωρίς τη συμμετοχή της Ακροδεξιάς σε αυτήν.

Ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων

Στις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, το μπλοκ Δεξιάς – Ακροδεξιάς εξέλεξε 170 βουλευτές σε σύνολο 350, ενώ το PSOE και οι αριστεροί του σύμμαχοι, το κόμμα Sumar, περιορίστηκαν σε 152 έδρες. Οι υπόλοιποι 28 βουλευτές ανήκουν σε τοπικά κόμματα της Καταλονίας (ERC, Junts), των Βάσκων (EH Bildu, PNV), της Γαλικίας (BNG), της Ναβάρας (UPN) και των Καναρίων Νήσων (CC). Η Δεξιά ελπίζει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικών κομμάτων της Ναβάρας και των Καναρίων Νήσων (δύο έδρες) και χρειάζεται οπωσδήποτε την υποστήριξη και του κεντρώου PNV (πέντε έδρες), το οποίο στο παρελθόν στήριξε άλλοτε δεξιούς και άλλοτε αριστερούς πρωθυπουργούς, για να φθάσει τον μαγικό αριθμό των 176 βουλευτών.

  • Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr