Πρός διατίμηση στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση οδηγείται στην υιοθέτηση του Ισπανικού μοντέλου αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα, με εφαρμογή διατίμησης στη χονδρεμπορική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντί δηλαδή να αποζημιώνονται οι καταναλωτές σε κάποιο ποσοστό, για την αύξηση της τιμής, θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής και της διατίμησης.

  • Με τον τρόπο αυτό, θα διαμορφώνεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Η επιδότηση θα είναι ένα οριζόντια και θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές και όλα τα ύψη των καταναλώσεων αφού θα προκύπτει χαμηλότερη τιμή στη λιανική του ρεύματος λόγω της διατίμησης στη χονδρική.

Σήμερα για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες, η επιδότηση φτάνει στο 62% (από 44 λεπτά/KWh στα 27 λεπτά/KWh), ενώ για τις επιχειρήσεις η επιδότηση φτάνει το 55%. Ουσιαστικά, με το νέο μοντέλο θα καλύπτεται το σύνολο της κατανάλωσης για όλους τους καταναλωτές.

Η διαφορά σε σχέση με το ισχύον σύστημα, είναι ότι  Σύμφωνα με τα όσα έχουν τονίσει οι συναρμόδιοι υπουργοί, οι επιδοτήσεις με το ισχύον σύστημα θα συνεχιστούν για τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και μετά, με δεδομένο ότι εκτιμάται ότι οι αυξημένες τιμές λόγω της κρίσης θα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι ενώ η οριστικοποίηση των αποφάσεων συναρτάται και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο από την Ευρωπαϊκη Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στις νέες παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr