Ισραήλ-Χαμάς : Η πίεση για την παράταση της εκεχειρίας αυξάνεται

Το Ισραήλ και η Χαμάς έδωσαν το μήνυμα ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να παραταθεί και μετά τη Δευτέρα, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και κρατουμένων, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Reuters.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την παράταση της προσωρινής πολεμικής παύσης, λέγοντας ότι επιτρέπει την παράδοση “κρίσιμα αναγκαίας” βοήθειας στη Γάζα και την ανάκτηση των ομήρων, αφού την Κυριακή απελευθερώθηκαν άλλοι 17 από τη Χαμάς. Ανάμεσά τους ένα τετράχρονο κορίτσι, διπλής υπηκοότητας ΗΠΑ-Ισραήλ, οι γονείς του οποίου σκοτώθηκαν από μαχητές της Χαμάς στην επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μια τετραήμερη παύση για την οποία μεσολάβησε το Κατάρ, η οποία άρχισε την Παρασκευή, προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 ομήρους σε αντάλλαγμα για 150 κρατούμενους από το Ισραήλ – και ότι το Ισραήλ δεν θα προβεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα για κάθε ημέρα που η Χαμάς απελευθερώνει άλλους 10 αιχμαλώτους. Η Χαμάς είχε παραδώσει 58 ομήρους μέχρι την Κυριακή.

Ο στόχος του Μπάιντεν

“Αυτή η συμφωνία είναι δομημένη έτσι ώστε να μπορεί να παραταθεί για να συνεχίσει να βασίζεται σε αυτά τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. “Αυτός είναι ο στόχος μου”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να παρατείνει την παύση των μαχών στη Γάζα για να συνεχιστεί η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων και να παραδοθεί κρίσιμη βοήθεια στους αμάχους.

O Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα παραμείνουν “αφοσιωμένοι για να δουν ότι αυτή η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως και θα εργαστούν επίσης για την παράταση της συμφωνίας”.

Ο Μπάιντεν γιόρτασε την επιστροφή της Αμπιγκέιλ Ιντάν, του κοριτσιού που απελευθερώθηκε την Κυριακή.

“Ένας από τους συμπατριώτες μας Αμερικανούς, ένα κοριτσάκι ονόματι Αμπιγκέιλ έγινε 4 ετών – πέρασε τα γενέθλιά της, αυτά τα γενέθλια και τουλάχιστον 50 ημέρες πριν από αυτά όμηρος της Χαμάς”, δήλωσε ο Μπάιντεν στο Ναντάκετ, το νησί της Μασαχουσέτης όπου πέρασε τις διακοπές των Ευχαριστιών. “Είναι ελεύθερη και βρίσκεται τώρα στο Ισραήλ. Αυτό που υπέστη είναι αδιανόητο”, είπε.

Η Χαμάς επιδιώκει παράταση της κατάπαυσης πυρός

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στο Telegram αργά το βράδυ της Κυριακής λέγοντας ότι επιδιώκει να “παρατείνει την εκεχειρία μετά το τέλος της τετραήμερης περιόδου” που λήγει σήμερα το βράδυ. Ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο των μαχών στη Γάζα, αλλά ελπίζει ότι “μπορούμε να φέρουμε πίσω όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους πριν συμβεί αυτό”.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει την Κυριακή για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας.

Το Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι 200 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα, 42 από αυτά με υλικό για καταφύγια. Ο στρατός δήλωσε ότι συνολικά 2.000 φορτηγά με βοήθεια έχουν επιτραπεί στη λωρίδα από την έναρξη του πολέμου.

Ακόμη κι έτσι, η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν τρόφιμα ή καύσιμα για το μαγείρεμα και ότι τα αρτοποιεία δεν λειτουργούν, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη διατροφή, ιδίως στη βόρεια Γάζα, το επίκεντρο της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr