Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε “άμεση κατάπαυση του πυρός” στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και προειδοποίησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εξαρτάται από τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τον ανθρωπιστικό πόνο στον θύλακα.

Τα χθεσινά σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ ήταν το ισχυρότερο σήμα του ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην επίθεση του συμμάχου της κατά της Χαμάς εξαρτάται πλέον από το αν το Ισραήλ θα μειώσει τις απώλειες των αμάχων θυμάτων του πολέμου. Όπως επίσης σαφής ήταν και η έκκλησή του για άμεση παύση των μαχών.

Τι κατέστησε σαφές ο Τζο Μπάιντεν

Το μήνυμα του Μπάιντεν προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη, λίγες ημέρες μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρέδιδαν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου οι οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος “κατέστησε σαφές ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ανακοινώσει και να εφαρμόσει μια σειρά από συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση του δράματος των αμάχων, του ανθρωπιστικού πόνου και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Ξεκαθάρισε (στον Νετανιάχου) ότι η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με τη Γάζα θα καθοριστεί από την εκτίμησή μας για την άμεση δράση του Ισραήλ σε αυτά τα βήματα”, συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο Μπάιντεν “υπογράμμισε επίσης ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη” για τη σταθεροποίηση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Προέτρεψε επίσης τον Νετανιάχου να “εξουσιοδοτήσει” τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές να συνάψουν συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Μετατόπιση της Αμερικανικής θέσης

Η έκκληση αυτή για άμεση κατάπαυση του πυρός σηματοδότησε μια μετατόπιση από την προηγούμενη θέση του Μπάιντεν ότι η παύση των μαχών πρέπει να συνοδεύεται από συμφωνία για τους ομήρους. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν απέκλεισαν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξαρτήσουν την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από την εξέλιξη αυτών των παραινέσεων.

“Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω αποφάσεις που δεν έχουν ληφθεί ακόμη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή προϋπόθεση για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια. “Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι κάποιες πραγματικές αλλαγές στην ισραηλινή πλευρά”, πρόσθεσε ο Κίρμπι. “Αν δεν δούμε αλλαγές από τη δική τους πλευρά, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές από τη δική μας πλευρά”.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε: “Επιθυμούμε να δούμε … μια δραματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, το άνοιγμα πρόσθετων διαβάσεων, τη μείωση της βίας κατά των πολιτών και βεβαίως των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr