Ισραήλ τέταρτη δόση

Μια τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κοροναϊού δεν ήταν τελικώς αρκετή για να αναχαιτίσει το κύμα της μετάλλαξης Όμικρόν της Covid-19, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κλινικής μελέτης στο Ισραήλ τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μόνο μερική άμυνα έναντι της Όμικρον 

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης σε 154 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Ιατρικό Κέντρο Sheba του Τελ Αβίβ, οι ερευνητές διαπίστωσαν μεν ότι η τέταρτη δόση είχε αυξήσει τα αντισώματά τους, διαπίστωσε όμως παράλληλα ότι αυτά αποτελούσαν μερική μόνον άμυνα έναντι της Όμικρόν, σύμφωνα με την Gili Regev-Yochay, επικεφαλής της έρευνας.

Τα εμβόλια τα οποία ήταν αρκετά πιο επιτυχημένα στην αντιμετώπιση των προηγούμενων μεταλλάξεων είναι πολύ λιγότερο επιτυχή έναντι της Όμικρον, πρόσθεσε. Παρ’ όλα αυτά, όσοι μολύνθηκαν από τον ιό έχοντας πραγματοποιήσει 4η δόση είχαν αποκλειστικά ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε προειδοποιήσει ότι οι συχνές ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να αδυνατίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικότερα τις άμυνες του οργανισμού.

Έχουν εμβολιαστεί με τέταρτη δόση 500.000 πολίτες 

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει κύμα χορήγησης της 4ης δόσης του εμβολίου στους άνω των 60 ετών και στους ανοσοκατεσταλμένους ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, έχοντας μέχρι στιγμής εμβολιάσει 500.000 Ισραηλινούς πολίτες και μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Η απόφαση χορήγησης 4ης δόσης στους πλέον ευάλωτους ήταν σωστή, σημειώνει η Regev-Yochay, καθώς πιθανότατα έδωσε μια επιπλέον ώθηση στην πάλη του οργανισμού τους κατά της Όμικρόν. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν συνηγορούν υπέρ της χορήγησης 4ης δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές του Sheba πραγματοποιούν και δεύτερη έρευνα με χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου της Moderna σε 120 εθελοντές, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξή της, έχουν ήδη καταγράψει αύξηση αντισωμάτων ανάλογη με όσους πραγματοποίησαν τέσσερις δόσεις Pfizer, σύμφωνα με την Regev-Yochay.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr