Ισραήλ: Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με Κύπρο και Ελλάδα στην άμυνα και την ενέργεια

Η επέκταση των συνεργασιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων , συμπεριλαμβανομένων αυτών της άμυνας και της ενέργειας, αποτελούν τους στόχους που θέτουν Ισραήλ και Κύπρος για το επόμενο διάστημα.

Τα επόμενα βήματα των σχέσεων των δύο χωρών αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον “Φιλελεύθερο” της Κύπρου, σύμφωνα με το philenews.gr.

Ο στρατηγικός συνεταιρισμός, όπως τον χαρακτηρίζει ο Γιαΐρ Λαπίντ, προκύπτει μέσα από τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης κ.λπ. Κτίζοντας πάνω στα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων σε διμερές και τριμερές επίπεδο (Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα) η συνεργασία θα συνεχιστεί στους τομείς της άμυνας.

Ενισχυτικό των προσπαθειών που καταβάλλουν οι δύο χώρες θεωρείται και η επέκταση των συνεργασιών μεταξύ Ισραήλ και γειτονικών χωρών, κάτι που “θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αγορές για τις κυπριακές εταιρείες”. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει πως η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με γειτονικά κράτη δεν λειτουργούν σε βάρος αυτών που έχει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο Γ. Λαπίντ οι δεσμοί των τριών χωρών είναι στρατηγικοί και η διμερής σχέση με την Κύπρο καθώς και η τριμερής με Κύπρο και Ελλάδα είναι υψίστης σημασίας για το Ισραήλ.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον “Φ”, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών καταγράφει τους στόχους της χώρας του σε σχέση με το Παλαιστινιακό. Κάνει λόγο για ενέργειες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Αναφέρεται στους δύο στόχους που τίθενται από πλευράς Ισραήλ σε σχέση με τη Λωρίδα της Γάζας: πρώτον να δοθεί έμφαση στο κεφάλαιο ανθρωπιστική ανασυγκρότηση και δεύτερον κατασκευή λιμανιού και εισροή ξένων επενδύσεων.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας συνεργασίας που καταγράφεται από τον Γιαΐρ Λαπίντ είναι αυτός της κλιματικής αλλαγής. Ισραήλ, ΗΑΕ και Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνία για ανταλλαγή “νερό για πράσινη ενέργεια”. Τονίζοντας παράλληλα τη στήριξη του Ισραήλ στην πρωτοβουλία της Κύπρου για το κλίμα.

Πηγή: philenews.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr