Μια ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων κέρδισε την πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μια ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων κέρδισε την πρώτη νίκη σε υπόθεση κλιματικής αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (09/04).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι γυναίκες που είναι περίπου 70 χρόνων, δήλωσαν ότι η ηλικία και το φύλο τους τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το δικαστήριο δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Ελβετίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών ήταν θλιβερά ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου, είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο αποφαίνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Σουηδή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, ήταν μεταξύ εκείνων που πανηγύριζαν στο Δικαστήριο, όταν γνωστοποιήθηκε η απόφασή του.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση είναι δεσμευτική και μπορεί να διαχυθεί και να επηρεάσει τη νομοθεσία σε 46 χώρες της Ευρώπης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελβετία «παρέλειψε να συμμορφωθεί με τα καθήκοντά της βάσει της Σύμβασης σχετικά με την κλιματική αλλαγή» και διαπίστωσε ότι «υπήρξαν κρίσιμα κενά» στις πολιτικές της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας ποσοτικοποίησης των μειώσεων των αερίων του θερμοκηπίου – των αερίων εκείνων που θερμαίνουν την ατμόσφαιρα της Γης όταν καίμε ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Οι Ελβετίδες υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και υποφέρουν από κρίσεις υγείας κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα στην Ελβετία. Μάλιστα, την Τρίτη (09/04), τα στοιχεία έδειξαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν «σπάσει» για δέκα συνεχόμενους μήνες.

Το Δικαστήριο απέρριψε άλλες δύο υποθέσεις που είχαν καταθέσει έξι Πορτογάλοι νέοι και ένας πρώην Γάλλος δήμαρχος, καθώς κοι στις δύο αυτές περιπτώσεις υποστηριζόταν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή αρκετά γρήγορα, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους.

Πάντως, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν υπογράψει να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, επιστήμονες και ακτιβιστές λένε ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή και ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον κρίσιμο στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr