Ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται επισήμως την Κύπρο κατέστη σήμερα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προκειμένου να τιμήσει την σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Με κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών το μεταναστευτικό, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τα θέματα ασφάλειας, αλλά και την Ευρωπαϊκή συνοχή και την πορεία προς τις Ευρωεκλογές, η ιστορική επίσημη επίσκεψη του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου ξεκίνησε με την υποδοχή του με στρατιωτικές τιμές στο προεδρικό μέγαρο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Kύπριος Πρόεδρος απένειμε στον προσκεκλημένο του το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’ και εκείνος με τη σειρά του τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Γερμανίας. “Τα παράσημα συμβολίζουν την αναγνώριση και την προσήλωση των εθνών μας και την υποχρέωση για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας”, δήλωσε ο k.Χριστοδουλίδης.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κατά την υποδοχή του ομοσπονδιακού προέδρου, ο Κύπριος πρόεδρος, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, επεσήμανε την 50ή επέτειο από την Τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στις εξαιρετικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα.

“Επισκέπτεστε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Κύπρος, ο πλησιέστερος εταίρος της Ε.Ε. στην περιοχή, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες σταθερότητας”, δήλωσε ο κ.Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των διμερών συνομιλιών. “Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ε.Ε. και πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η Κύπρος στηρίζει την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, ανέφερε ο κ.Χριστοδουλίδης και σημείωσε τη μακρά πείρα του κ.Σταϊνμάιερ, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε μάλιστα δύο φορές την Κύπρο, όπως είπε ο ίδιος.

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός πρόεδρος αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή και υπογράμμισε κυρίως την ανθρωπιστική κρίση συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ακόμη την κατεπείγουσα ανάγκη να δοθούν λύσεις σε αυτές τις κρίσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr