ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

Η 15η Ιουνίου 2021 θα αναφέρεται στο μέλλον ως μία ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία της προς την πλήρη ενοποίηση.

Εκδίδεται το πρώτο κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο

Σήμερα εκδίδεται το πρώτο δεκαετές ομόλογο, κοινού ευρωπαϊκού χρέους, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις από τα προγράμματα που θα εγκριθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει ότι στα ευρωπαϊκά ταμεία θα μπουν τα πρώτα χρήματα και αμέσως μόλις εγκριθούν τα σχέδια των χωρών μελών θα αρχίσει η πολυπόθητη, για αρκετές χώρες χρηματοδότηση, ώστε να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Το ελληνικό σχέδιο αναμένεται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν και η χώρα μας υπολογίζει ότι θα εισπράξει από το Ταμείο ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ιστορική έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές ανήγγειλε χθες  ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανακοινώνοντας παράλληλα και τις ευρωπαϊκές τράπεζες που ορίστηκαν ως ανάδοχοι και συνδιαχειριστές.

Η Ε.Ε ζητά από τις αγορές τα πρώτα 10 δις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Με το πρώτο δεκαετές ομόλογο αναμένεται να αντληθούν περί τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης έως και 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, του κολοσσιαίου προγράμματος κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος 2026 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών – μελών μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η έκδοση ευρωομολόγων, που η χώρα μας υποστήριζε από το 2009 με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους,  γκρεμίζει το χρόνιο ευρωπαϊκό – και πρωτίστως γερμανικό – «ταμπού» της απόρριψης των ευρωομολόγων ενώ  μετατρέπει ντε φάκτο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους παγκοσμίως.

Ποιες θα είναι οι επόμενες εκδόσεις

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρξουν δύο ακόμη εκδόσεις ευρωομολόγων ενώ από το Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να δρομολογηθούν βραχυπρόθεσμες εκδόσεις μέσω δημοπρασιών.

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει  ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ομόλογα, αφού πρόκειται για χρέος αξιολόγησης ΑΑΑ και παράλληλα θεωρούν ότι τα ευρωομόλογα θα προσφέρουν αποδόσεις κατά τι  υψηλότερες από τα, αρνητικά πλέον, επιτόκια των γερμανικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας άντλησε από τις διεθνείς αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου με επιτόκιο περίπου 0,90%.

Post Views: 5

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr